Kina više neće moći graditi nove termoelektrane izvan Kine: Da li je ovim stavljena tačka na projekt gradnje TE Tuzla 7?

0

Tokom obraćanja na Generalnoj skupštini UN-a, predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) najavio je da Kina da neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu, koristeći svoje obraćanje kao dopunu obavezama za rješavanje klimatskih promjena.

Ostaje da se vidi da li će ova odluka utjecati i na gradnju TE Tuzla 7 čiju gradnju je trebala da kreditira kineska uvozno-izvozna banka (EXIM). Ukoliko se desi da Kina odustane od gradnje, Elektroprivreda BiH će imati ogromne teškoće u pronalaženju novih poslovnih partnera za ovaj projekat, bez kojih gradnja nije moguća, piše Avaz.

U zavisnosti od toga kako se politika sprovodi, ovaj potez mogao bi značajno ograničiti finansiranje termoelektrana na ugalj u zemljama u razvoju.

Kina je bila pod velikim diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata vezanih za ugalj u inostranstvu jer bi to moglo olakšati svijetu da ostane na putu ka ispunjenju ciljeva Pariskog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljen-dioksida.