Kina ukinula još jedan set tarifa na američke proizvode

0

Kina je u petak ukinula još jedan set kaznenih tarifa na uvoz američkih industrijskih proizvoda kao odgovor na primirje u trgovinskom ratu s Vašingtonom, koji je prijetio globalnom ekonomskom rastu, izvještava agencija AP.

Finansijska tržišta su pozdravila najave obje strane o smanjenju carina na uzajmni uvoz robe, iako Kina i SAD tek treba da riješe veliki dio otvorenih pitanja u sukobu koji je izbio 2018. zbog trgovinskog suficita i tehnoloških ambicija Pekinga, navodi AP a prenosi agencija Tanjug.

Roba na koju se odnosi najnovije smanjenje tarifa uključuje industrijske komponente i medicinsku i fabričku opremu, saopštilo je kinesko Ministarstvo finansija ne navodeći detalje o vrijednosti robe.

U saopštenju se precizira da se tarife na navedenu robu suspenduju na godinu dana, i da odluka stupa na snagu 28. februara.

Agencija AP napominje da do suspenzije dolazi u vrijeme kada se Kina bori s rastućim troškovima zbog mjera uvedenih s ciljem suzbijanja epidemije Covid-19 virusa, koja je paralisala rad fabrika, prodavnica, preduzeća…

Prema „prvoj fazi“ američko-kineskog trgovinskog sporazuma, koji je potpisan u januaru, Vašington je prihvatio da otkaže dodatna povećanja tarifa a Peking se obavezao na kupovinu većih količina poljoprivrednih proizvoda iz SAD-a.

Američki zvaničnici su saopštili da se Kina obavezala i da će raditi na rješavanju žalbi koje se odnose na njenu tehnološku politiku.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa je prošle nedjelje snizila carine na izvjestan dio uvoza iz Kine, navodi AP.