Kina pretekla Rusiju po proizvodnji oružja

0

Kina je pretekla Rusiju i postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu, prema podacima iz revidiranog izvještaja koji je objavio štokholmski Institut za mirovne studije SIPRI u ponedjeljak.

SIPRI je u svom izvještaju koji se odnosi na podatke prikupljene od 2015. do 2017. godine prvobitno isključio kineske kompanije zbog nedostatka transparntnosti, i time Rusiju smjestio na drugu poziciju, odmah iza SAD-a.

Međutim u novom izvještaju vrijednost oružja koje je Kina proizvela i prodala u 2017. godini procijenjena je na 54,1 milijardu dolara. To je više od 37,7 milijardi dolara koje su te godine prodale ruske kompanije, navodi se u izvještaju.

Tri najveće kineske kompanije svrstane su među prvih 10 za 2017. godinu, čime je najveći ruski proizvođač Almaz-Antey pao na 13. mjesto.

Ukupna prodaja 20 najvećih kompanija vojne industrije iznosila je te godine 284,1 milijardu dolara, prema novim podacima.

U izvještaju se kaže da je vrijednost kineske vojne proizvodnje i veća, no u svakom slučaju ovo je najobuhvatnija slika koja trenutno postoji.