Kina poručila američkim firmama da su dobrodošle

0

Kina je pozvala američke kompanije na aktivno sudjelovanje na njezinom tržištu, naglasivši kako će nastojati stvoriti pošteno i pravedno okruženje, saopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo industrije pozivajući se na sastanak održan s firmama među kojima su Qualcomm i General Motors.

Kineski ministar industrije i informacijske tehnologije Xiao Yaqing objavio je taj komentar tokom videokonferencije održane s delegacijom Američko-kineskog poslovnog vijeća, saopćilo je ministarstvo na web stranici.

Xiao je konstatirao da postoje dobre tržišne perspektive na područjima poput 5G tehnologije i tehnologija za nova električna vozila.

Sastanak s američkim kompanijama je održan za vrijeme eskalacije napetosti između Pekinga i Washingtona, posebno u tehnološkom sektoru, nakon blokade kineskih firmi poput Semiconductor Manufacturing Internationala, vlasnika TikToka ByteDancea i Tencent Holdingsa.

Wall Street Journal je u subotu objavio da su kineski dužnosnici u više navrata upozoravali američke vladine dužnosnike da bi Kina mogla zadržati Amerikance u Kini kao odgovor na kazneni progon kineskih vojnih znanstvenika od strane američkog Ministarstva pravosuđa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je komentiralo napis iz Wall Street Journala da “SAD pokušava glumiti žrtvu”.

Hina