Kina pokazala dobru volju, izuzela od carinskih obaveza 16 kategorija američkih proizvoda

0

Kina je u srijedu objavila da će izuzeti 16 kategorija proizvoda uvezenih iz SAD-a od obaveze plaćanja carina, iskazujući time dobru volju uoči nastavka pregovora o rješenju trgovinskog spora sa SAD-om.

Proizvodi uključuju ulje za podmazivanje, lijekove protiv raka i neka otapala, prema saopćenju kineskog ministarstva finansija.

Odluka o izuzeću vremenski se poklopila s odlukom kineskih i američkih trgovinskih timova o nastavku pregovora kako bi se okončao trgovinski rat koji koči svjetsku ekonomiju. Pregovori će se nastaviti početkom oktobra.

Izuzeća su „znak dobre volje” uoči razgovora, piše je visokotiražni kineski dnevnik Global Times, prenosi agencija Hina.

Početkom septembra SAD je uveo 15-postotne carine na uvoz kineskih proizvoda u vrijednosti 112 milijardi dolara, uključujući televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Paralelno su na snagu stupile recipročne kineske carine od pet i 10 posto na američki uvoz u vrijednosti 75 milijardi dolara.

Ti su potezi predstavljali najnoviju fazu eskalacije trgovinskog rata, u kojem Washington optužuje Peking za nepoštene trgovinske prakse, krađu intelektualnog vlasništva i diskriminaciju stranih kompanija u pitanju pristupa domaćem tržištu.