Kina pobijedila krizu: Ekonomija ponovo raste

0

Kina je izvijestila da je njen BDP u drugom tromjesečju ove godine porastao za 3,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime su nadmašena očekivanja analitičara.

Kine se na taj način počela oporavljati od pada privede u prvom kvartalu 2020.

Do oporavka je došlo nakon što su ublažene mjere karantina koje su uvedene zbog koronavirusa, a ujedno je Peking razvio poticajne mjere za jačanje svoje ekonomije.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su da će bruto domaći proizvod u periodu od aprila do juna porasti za 2,5 posto.

Kineski BDP u prvom tromjesečju smanjio se za 6,8 posto, pošto je druga najveća svjetska ekonomija snažno pogođena koronavirusom. To je bio prvi pad BDP-a ove zemlje od najmanje 1992. godine, kada su se počeli objavljivati službeni kvartalni podaci.

Službeni podaci o BDP-u u Kini prate se kao pokazatelji zdravlja druge najveće svjetske ekonomije, ali mnogi vanjski stručnjaci odavno su izrazili sumnju u vjerodostojnost kineskih izvještaja.

– Generalno govoreći, nacionalna ekonomija postepeno je prevladala štetni uticaj epidemije u prvom polugodištu i pokazala zamah obnovljivog rasta i postupnog oporavka, pokazujući dodatno razvojnu otpornost i vitalnost – saopštio je kineski Državni zavod za statistiku.

J. P.