Kina na putu da postane vodeći svjetski izvoznik automobila

0

Kina je na putu da pretekne Japan i postane najveći svjetski izvoznik automobila do kraja ove godine, navodi se u najnovijem izvještaju agencije za kreditni rejting Moody's Analytics. 

U izvještaju se naglašava da je Kina 2021. godine prestigla Južnu Koreju, a 2022. godine Njemačku po broju izvezenih automobila, postavši drugi najveći izvoznik na svijetu, a sada ima dobre izglede da prestigne i Japan, prenosi CNBC.

Kina je u drugom kvartalu, od aprila do juna, mjesečno proizvela 70.000 automobila manje nego Japan, čime je značajno smanjila zaostatak u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je manjak bio preko 170.000 proizvedenih vozila mjesečno.

Ako se nastavi ovaj trend, Kina će do kraja godine prestići Japan i postati najveći svjetski izvoznik automobila, tvrdi Moody's Analytics. 

U prvoj polovini 2023. godine, kineski prihodi od izvoza električnih vozila (EV) su se udvostručili u odnosu na isti period prošle godine, a Kina ima i konkurentsku prednost u proizvodnji litijum-jonskih baterija.

Kina proizvodi više od polovine svjetskih zaliha litijuma, a u ovoj zemlji se istrovremeno nalazi više od polovine globalnih kapaciteta za preradu ovog metala. (Tanjug)