Kina izgurala SAD sa pozicije glavnog trgovinskog partnera EU

0

Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Evropske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije Covid-19 i naglog skoka kineske ekonomske aktivnosti.

U prvih devet mjeseci 2020. godine, razmjena EU i Kine dostigla je tako 425,5 milijardi eura, a razmjena EU i SAD iznosila je u istom periodu 412,5 milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U istom periodu 2019. razmjena EU s Kinom bila 413,4 milijarde, odnosno sa SAD 461 milijardu.

– Ovaj rezultat je posljedica rasta uvoza (+4,5 posto), a izvoz (u Kinu) je nepromijenjen – istaknuo je Eurostat, dodajući da je “u istom periodu trgovina s SAD zabilježila znatan pad uvoza (-11,4 posto) i izvoza (-10 posto).

Ukupni deficit EU u trgovinskoj bilanci s Kinom popeo se na 135,9 milijardi eura u prvih devet mjeseci 2020. godine, a u istom periodu 2019. bio je 123,9 milijardi.

Uprkos epidemiji Covida-19 i veoma snažnoj ekonomskoj krizi u prvom tromjesečju, kineska ekonomnija je ponovo u usponu, a potrošnja je u oktobru čak premašila lanjsku razinu, navodi INSEE.

Samo u trećem tromjesečju domaća potražnja je potakla uvoz evropskih proizvoda u Kinu, “posebno u automobilskom i u sektoru luksuznih proizvoda, ali i telekomunikacija u očekivanju američkih sankcija Huaweiju”, dodaje francuski zavod.

I izvoz iz Kine u Evropu je porastao u ljeto i početkom jeseni zbog velike potražnje medicinske opreme i elektroničkih proizvoda.

Tako je Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru istakla da je samo Kina izvezla gotovo 44 odsto lične zaštitne opreme kojom se trgovalo u svijetu u prvih šest mjeseci 2020. godine, prenosi “SEEbiz”.