KfW i FMO ulaze u vlasništvo Mikrofin banke

0

Njemački KFW i holandski FMO ulaze u vlasništvo Mikrofin banke Banja Luka kupovinom manjinskih paketa dionica, proizilazi iz informacije Konkurencijskog vijeća BiH.

Ugovor o kupoprodaji dionica društvo Mikrofin d.o.o., KfW (Gesetz ȕber die Kreditanstalt fȕr Wiederaufbau) i FMO (Mederlandse Financierings – Maatschappij Voor Ontwikkelingslanden N.V.) zaključili su 30. decembra 2015. godine, izvještava Indikator.ba.

Ulaskom u vlasništvo, KfW i FMO neće imati kontrolu nad MF Bankom, ali će kao manjinski dioničari imati dodatna prava koja im omogućavaju vršenje uticaja na donošenje odluka koje su bitne za strateško upravljanje privrednim subjektom MF banka, te na taj način ostvarivati kontrolu nad njim.

Privredni subjekt FMO bavi se ulaganjem u finansijske institucije, energetski sektor i poljoprivredu, kao i u infrastrukturne projekte, proizvodnju i uslužni sektor.

KFW je njemačka javna institucija sa 80% vlasničkih udjela Savezne Republike Njemačke i 20% udjela Savezne pokrajine, koja je već dugi niz godina prisutna u BiH kroz kreditiranje projekata.