KfW će u projekte u BiH investirati 300 miliona eura

0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se danas s direktorom Ureda Njemačke razvojne banke (KfW) u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i projektnom koordinatoricom za energiju Jasminom Salihagić.

Ministar Džindić je predstavnike ove banke upoznao da će u narednom razdoblju biti sačinjena lista od 100 projekata gdje će biti definirani prioriteti, kako za Federaciju, tako i za cijelu BiH, a ona će biti dostupna na web stranici Vlade FBiH.

Direktor Schmidt-Rosen predstavio je ministru Džindiću tekuće, ali i planirane aktivnosti ove banke u BiH za koje je osigurano 300 miliona eura. Aktivnosti se posebno temelje na promociji obnovljive energije i energetske efikasnosti, te na projektima u suradnji s tri elektroprivrede u BiH. Bilo je riječi i o kapitalnim projektima – izgradnji vjetroparkova Podveležje i Mesihovina, te HE Janjići i HE Kovanići.

“Nova uprava Elektroprivrede HZHB Mostar obećala je nastavak projekta crpne hidroelektrane (HE) Vrilo vrijednog 100 miliona eura“, rekao je Schmidt-Rosen.

Bilo je riječi i o iskustvima kada je riječ o energetskom sektoru u Njemačkoj i šta bi se od toga moglo iskoristiti u BiH, posebno vezano za trenutna događanja na tržištu električne energije.