Katarski investitor u BiH ide u stečaj

0

Ispostavilo se da ovo nije bio baš najbolji poslovni model

Firma “Hamdo Group” iz Sokoca u vlasništvu katarskih investitora ide u stečaj, odlučio je Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu.

Stečaj je tražilo preduzeće „Nova Romanija“ zbog duga od 331.936 maraka, po osnovu zakupa svojih pogona, kao i nekoliko radnika kojima se dugovalo za plate i doprinose.

Sud je prihvatio njihov prijedlog, ocijenivši ga opravdanim, te je pozvao povjerioce da u narednih mjesec dana prijave svoja potraživanja.

Firma “Hamdo group” se protivila otvaranju stečaja, osporavajući dug „Nove Romanije“, tvrdeći da je fiktivan.

Takođe, kako su naveli sa zakupcom su u parničnom postupku gdje su podnijeli kontratužbu, pa je po njihovoj ocjeni trebalo sačekati sa konačnim ishodom.

Firma se bavila proizvodnjom kuća

– Stečajni dužnik smatra da dok se ne donese pravosnažna presuda po tužbi i protivtužbi, te dok sud ne utvrdi kakva su potraživanja i dugovanja između parničnih stranaka, ne postoji uslov za pokretanje stečaja – smatrali su oni, ali sud je zauzeo drugačiji stav.

„Hamdo group“ tvrdi da su dugovanja prema radnicima po osnovu neto plata izmirena, a da se po osnovu doprinosa kod Osnovnog suda u Sokocu vodi izvršni postupak, te da je izvjesno da će kroz njega radnici biti namireni.

Tvrdili su i da sa Poreskom upravom postoji sporazum o izmirenju dugovanja, da se ide u izmirenje cjelokupnog duga, te imaju namjeru nastaviti poslovanje.

Inače, “Hamdo Group” se prije nekoliko godina spominjala kao kupac sokolačke drvne industrije “Nova Romanija”, ali je na kraju od toga odustala, te Vladi RS, kao većinskom vlasniku, ponudila da zakupi imovinu tog preduzeća. Bavili su se proizvodnjom drvenih kuća.

Međutim, ispostavilo se da to i nije bio baš najbolji poslovni model.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica još u martu 2021. godine je tražio od Vlade RS, koja je vlasnik „Nove Romanije“ da se ugovor o zakupu raskine kako bi se spriječilo dalje gomilanje dugova, izvijestio je Capital.