Katar otvara svoja vrata namjenskoj industriji BiH, dogovoreni prvi poslovi

0

Katar će otvoriti svoja vrata namjenskoj industriji Bosne i Hercegovine i spreman je investirati u razvoj novih proizvodnih kapaciteta.

– Već su potpisani prvi milionski ugovori. Uvjerena sam da je to tek početak uspješne i trajne saradnje dvije države i u ovoj oblasti – izjavila je za Klix. ba Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova.

Ona zajedno sa premijerom FBiH Fadilom Novalicem predvodi delegaciju BiH u posjeti Kataru gdje su u odvojenim susretima razgovarali sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thanijem ministrom odbrane Khalid bin Mohammad Al Attiyahom.

– Razgovarali smo i o novim projektima i jačanju ekonomske saradnje u svim sferama. Katar je ekonomski gigant u svjetskim okvirima i velika sansa za bh. Privrednike – navela je ministrica Turković.

Očekuju se i dodatni susreti sa visokim zvaničnicima u Dohi gdje je bh. delegacija dočekana na najvišem državnom nivou.

– Postoji snažna volja za saradnjom, strateškim partnerstvom u razvoju i budućim investicijama. Uspjeli smo otvoriti vrata formirati jedan okvir saradnje i našim privrednicima omogućiti da krenu u realizaciju. To je najviše što država može uraditi. Katar je prijateljska i bratska država. Jačanje namjenske industrije je ekonomska šansa, posebno za rast zaposlenosti – naveo je Novalić.

U delegaciji se pored Turković i Novalića nalaze i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te direktori nekoliko bh. kompanija iz ove oblasti.

Održan je i niz radnih sastanaka sa nadležnim strukturama za ovu oblast u Kataru.

– Katar izuzetno cijeni znanja i iskustvo koje naše kompanije imaju. Bilo je govora i o razvoju i transferu novih tehnologija. Također, sa ministrom vanjskih poslova otvorili smo i druge teme, uključujući i finansiranje infrastrukturnih projekata – poručio je premijer Novalić za Klix.ba.