Katar formirao fond za finansiranje preduzeća u BiH

0

Nepunih mjesec nakon što je boravio u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, gdje se susreo s članovima Predsjedništva BiH, katarski emir šeik Tamim bin Hamad el-Tani ispunio je dato obećanje i ovih dana dao zeleno svjetlo za formiranje Fonda prijateljstva iz kojeg će se, kako je najavljeno, davati direktan poticaj razvoju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji, saznaje “Dnevni avaz”.

Pomoć ekonomiji

O ovoj odluci emira El-Tanija putem Ambasade Katara u BiH, s agilnim ambasadorom Rašidom el-Kavarijem na čelu, obaviještena su posebno sva tri člana Predsjedništva BiH, a u skladu s opredjeljenjem te prijateljske države da pomaže sve bh. građane, dakle i Bošnjake i Hrvate i Srbe. To je činjenica koju katarski zvaničnici i diplomati ovih dana žele posebno naglasiti.

U toku je operacionalizacija ideje o osnivanju Fonda, čiji je krajnji cilj ojačati bh. ekonomiju i smanjiti nezaposlenost. Posebno među mladima, a da, kako smatraju zvaničnici Katara, desetine hiljada obrazovanih i talentiranih ljudi iz BiH ne bi napuštale svoju domovinu i raseljavale se diljem Evrope i svijeta u potrazi za boljim životom.

Tunis i Japan

Od Predsjedništva BiH zatražen je termin u drugoj sedmici marta kada će u našu zemlju stići delegacija Katara koja će s predstavnicima vlasti i nevladinog sektora razgovarati o tome kako da Fond prijateljstva što prije zaživi i donese prve rezultate. Da bi se spriječile bilo kakve zloupotrebe i pogrešna tumačenja, Fond će nadzirati predstavnici Katara.

Fond će biti formiran po modelu po kojem je Katar uspostavio takve fondove u Tunisu i Japanu, gdje su dali izuzetno dobre rezultate. Naročito u pogledu kreiranja novih radnih mjesta u realnom sektoru. U Tunisu je putem Fonda otvoreno 5.000 radnih mjesta.

Ulaganja u puteve

Odranije je poznata spremnost Katara, prvenstveno Katarske investicione agencije, da kroz koncesije ulaže u puteve, a zainteresirani su i za projekte u turizmu, što je privredna grana koju vide kao veliku bh. šansu.