Kao mladić krenuo u biznis, sad postao 6. najveći bh. izvoznik

0

Kompanija nezaustavljivo raste i razvija se iz godine u godinu

Kompanija Miviko iz Posušja nastavlja svoj rast na listi najvećih bh. izvoznika. Riječ je o veoma uspješnoj kompaniji koja izvozi na zahtjevna evropska tržišta i svake godine unapređuje svoju proizvodnju, piše BiznisInfo.ba.

Ova, široj javnosti manje poznata komanija, prvi put se prošle godine našla na listi 10 najvećih bh. izvoznika, i to na 9. mjestu, što je mnoge iznenadilo.

No, tu se nije zaustavila. Prema podacima za prva tri mjeseca 2024. godine, kompanija se našla na visokom 6. mjestu najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, rame uz rame sa vodećim gigantima domaće industrije.

Riječ je o podacima koje su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH dali za BiznisInfo.ba. Prema tim podacima, najveći bh. izvoznik u prva tri mjeseca ove godine bila je Alumina Zvornik.

Koliki je uspjeh komanije Mivico, govori činjenica da je postala veći izvoznik od jednog ArcelorMittala, koji je pao sa prvog na osmo mjesto.

Miviko je firma koja se bavi proizvodnjom žica i kablova. Osnovana je 2008. godine u Posušju, a njen vlasnik je uspješni poduzetnik Damir Vican. Ključni trenutak dešava se u aprilu 2011. godine kada su pokrenuli modernu tvornicu, opremljenu najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju električnih kablova.

Iz godine u godinu šire asortiman proizvoda i povećavaju kapacitete uz trajno usavršavanje i usmjerenost na kvalitetu proizvoda i usluga.

Prednost ove kompanije je što je u stanju postići visoke stope iskorištenosti kapaciteta i proizvoditi kvalitetne proizvode, a pritom održavati niske troškove proizvodnje.

Osnivač kompanije, Damir Vican, privatnim biznisom bavi se od najranije mladosti. Najprije je početkom 90-tih osnovao firmu “Vican Trade”, a ideja je bila da se bavi trgovinom i transportom, ali mu je planove poremetio rat. Nakon završetka rata dobija ideju da se počne baviti proizvodnjom.

Inače, Miviko danas izvozi više od 85 posto svojih proizvoda, a radi se o skupim, berzanskim robama. Najviše izvoze u države Evropske unije.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu