Kalaba: Okončana ruska inspekcija, rezultati naknadno

0

Veterinarska inspekcija ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor završila je danas posjetu BiH, tokom koje je obišla nadležna tijela, subjekte u poslovanju sa hranom, laboratorije, granične prelaze i farme, a o rezultatima posjete naknadno će obavijestiti Kancelariju za veterinarstvo BiH.

Iz Kancelarije je saopšteno da su ruski inspektori iznijeli preliminarne nalaze i utiske o obavljenoj inspekciji veterinarskog servisa i pojedinih objekata u BiH, sa ciljem odobravanja izvoza proizvoda životinjskog porijekla na njihovo tržište.

Sastanku u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici nadležnih tijela Republike Srpske i Federacije BiH.

Navedeno je da su se predstavnici veterinarske inspekcije Federalne službe zahvalili Kancelariji za veterinarstvo BiH na dobroj logistici i ogranizaciji prilikom njihove posjete.

Oni su istakli pozitivna zapažanja sa terena i naveli uočene nedostatke koje je potrebno otkloniti u narednom periodu. Na sastanku je rečeno i da će poslije otklanjanja svih nedostataka Kancelarija za veterinarstvo BiH biti garant za sve objekte koji budu stavljeni na listu odobrenih za izvoz na tržište Ruske Federacije.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH LJubomir Kalaba rekao je da će odmah biti pristupljeno otklanjanju uočenih nepravilnosti, kako bi što prije bio odobren izvoz određenih proizvoda životinjskog porijekla na tržište Ruske Federacije.

“Rezultati ove posjete biće naknadno dostavljeni Kancelariji za veterinarstvo BiH i javnost će o dobijenim rezultatima biti blagovremeno obaviještena”, kaže Kalaba.

Predstavnici veterinarske inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije boravili su u BiH od 12 do 24. septembra, i u ovom periodu obišli su nadležna tijela, subjekte u poslovanju sa hranom, laboratorije, granične prelaze i farme.