Kako su Lejla i Denis napravili “tvornicu novca” u Vitezu

0

Sve je počelo kao vic, mnogi su im se smijali, a onda su se oni nasmijali svima svojim proizvodom – prvom bh. 12 metarskom hibridnom jahtom. Ona je nastala prošle godine u brodogradilištu u Vitezu. Zahvaljujući njima zastava Bosne i Hercegovine se zavijorila među zastavama zemalja dominantnih u brodogradnji.

I što je možda i najvažnije – svojim primjerom pokazuju da ništa u ovoj zemlji nije nemoguće.

Supružnici koji stoje iza ove poslovne priče bili su gosti Večernjeg studija N1. Lejla i Denis Kraljević, Derubis Yachts, bračni i poslovni partneri pričali su svoju životnu i poslovnu priču.

Kako su kazali – njihov kontakt nastupio je poslovnim putem, pretvorio se u brak i zajednički biznis koji je kako kažu – “tvornica novaca”.

Izabrali su Vitez kao mjesto za brodogradnju, a prvu 12-metarsku jahtu na hibridni pogon su kamionom od Viteza odvukli do Hamburga, na Sajam nautike.

Bez pomoći politike

Njihova jahta nazvana je “Teslom u brodogradnji”, budući da još niko nije pravio jahte na hibridni pogon.

Svoj poslovni uspjeh ostvarili su bez ikakve pomoći politike, kredita, a plan im je proizvoditi 20 jahti godišnje.

U planu im je jahtu dovući u Sarajevo i izložiti je prolaznicima kako bi vidjeli jedan proizvod koji je u potpunosti nastao u BiH, proizvela ga je domaća radna snaga – a višestruko je isplativ.

Pored biznisa sa jahtama i firme Derubis Yachts vode i humanitarnu organizaciju gdje pomažu onima kojima je pomoć najviše potrebna, piše N1.