Kako steći povjerenje na tržištu i dobiti nove poslove?

0

Jeste li ugledna, vjerodostojna kompanija? Mogu li vaši poslovni partneri to potvrditi? Kako posluju kompanije s kojima do sada niste sarađivali? Sada je još važnije nego prije domaćem i međunarodnom tržištu poručiti: „Mi smo siguran i stabilan partner, vrijedan povjerenja. Partner koji će biti uz vas čak i u vrijeme ekonomske krize.“

Certifikatom bonitetne izvrsnosti potvrđujete da pripadate uskom krugu kompanija, klubu poželjnih poslovnih bh. partnera, gdje se, prema trenutnom Bisnode istraživanju, nalazi samo 19% bh. kompanija s natprosječnim kvalitetom poslovanja.

Nova stvarnost – promijenjene navike plaćanja

Najčešći problemi s kojima se poduzetnici suočavaju i na domaćem i na stranom tržištu je sve veće nepovjerenje, nedisciplina plaćanja i otežano sklapanje poslovnih dogovora. Korona kriza je donijela dodatnu nesigurnost ekonomiji, prekinuvši razdoblje relativno niskog rizika, koje je trajalo više od jedne decenije. Novi način na koji ekonomija funkcionira donio je i promjene u plaćanju i promjene u načinu saradnje među kompanijama. Bisnode analiza bh. privrede tokom epidemije pokazala je lošiju platnu disciplinu i duže rokove plaćanja. Potrebno je naći odgovore na pitanja kako da izbjegnete poslovanje s kompanijama koje su neplatiše ili imaju blokirani bankovni račun a kako da potvrdite potencijalnim poslovnim partnerima da ste ugledna kompanija vrijedna povjerenja?

Bonitetno izvrsne kompanije su pouzdaniji partneri

Čak 99% svih izbrisanih kompanija u vrijeme epidemije nije imalo pravo na certifikat bonitetne izvrsnosti. Kompanije s nižom bonitetnom ocjenom više su izložene riziku, dok je vjerovatnije da će one koje su bonitetno izvrsne i dalje uspješno poslovati. Naša najnovija analiza (08/2020.) pokazuje da samo 19% bh. kompanija trenutno postiže bonitetnu izvrsnost, što je gotovo 7% manje nego prošle godine. Od toga, 9% su postigle Srebrnu bonitetni uzvrsnost, 3% Zlatnu i 1% Platinastu bonitetni uzvrsnost.

Dakle, od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, ukupno 71% kompanija svrstano u najviši razred bonitetne izvrsnosti, jer 3 godine zaredom zadovoljavaju standarde bonitetne izvrsnosti, koji se označava kao Srebrna bonitetna izvrsnost, koju je ostvarilo 50% od ukupnog broja bonitetno izvrsnih kompanija, Zlatna izvrsnost koju je ostvarilo 16% bonitetno izvrsnih kompanija ili Platinasta izvrsnost koju ima samo 5% bonitetno izvrsnih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ostalih 29% pripada A, AA i AAA bonitetnom rangu.

S certifikatom do novih poslova, čak i u vrijeme krize

U međunarodnom okruženju certificiranje je ustaljena praksa kojom komapnije dodatno jačaju svoj ugled, demonstriraju stabilnost poslovanja i podižu nivo povjerenja, što je posebno važno u doba krize. U Bosni i Hercegovini Bisnode Grupa ima višegodišnju tradiciju dodjele certifikata izvrsnosti. Samo najbolje kompanije, koje postižu najviše poslovne standarde i dokazuju se kao siguran poslovni partnero s niskim rizikom tokom dužeg vremenskog perioda, imaju ocjenu bonitetne izvrsnosti. Pa, ko nebi želio raditi s takvim partnerom? U doba krize, stečeni certifikat može vam omogućiti nova partnerstva i ujedno ojačati vaš ugled među postojećim kupcima, partnerima i široj poslovnoj zajednici.

(P)ostanite izvrsni s nama – mi smo tu zbog vas!

Čak i u doba povećanog rizika moguće je uspješno i sigurno raditi. Pri tome vam može pomoći Bisnode Failure Score – dinamična bonitetna ocjena s prediktivnom vrijednošću, koja svakodnevno otkriva negativne poslovne događaje na tržištu, stvarajući povjerenje i olakšavajući poslovanje. Funkcionalnost i efikasnost ove ocjene ima posebnu vrijednost kada kompanija treba donijeti bolje i sigurnije odluke za stabilno poslovanje. Failure Score pomaže da se utvrdi koje su kompanije više izložene kreditnim rizicima u vanrednim situacijama (kompanije s nižim bonitetnim ocjenama) ili kod kojih je veća vjerojatnoća da će uspješno nastaviti poslovne aktivnost i nakon završetka krize (kompanije s višom bonitetnom ocjenom). Uz certifikat bonitetne izvrsnosti, dokazali ste se kao ugledna, renomirana kompanija, a uz pomoć ažurnih i kvalitetnih podataka u Bisnode rješenjima omogućite vašoj kompaniji da posluje sa što manje rizika.  

Da li ste boniteto izvrsni i spadate li među 19% najboljih kompanija u BiH? Provjerite besplatno OVDJE.