Kako je uništen FDS: Na vidjelo izlazi istina o najgoroj privatizaciji u BiH

0

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo dostavila izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv osoba iz BiH i Austrije zbog postojanja osnova sumnje u činjenje krivičnih djela: nesavjesno privredno poslovanje, zaključenje štetnog ugovora i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Riječ je o dešavanjima u vezi s Fabrikom duhana Sarajevo koja je privatizovana 2016. godine, nakon čega je njena imovina rasprodata (uključujući vlasničke udjele u dvije banke), proizvodnja ugašena a radnici ostavljeni bez posla.

Kako smo u više navrata pisali, ovo je jedan od najgorih slučajeva privatizacije u Bosni i Hercegovini. Rad Komisije za vrijednosne papire, a sada i Kantonalnog tužilaštva, trebao bi konačno baciti više svjetla na ovaj slučaj i dati odgovore na pitanje ko je tačno ogovoran za propast ove fabrike.

Kako je sve teklo

Podsjetimo, austrijski CID Adriatic Investments GmbH, u saradnji s British American Tobaccoom (BAT), kupio je u septembru 2016. godine oko 40 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije.

Javnost je tada bila obradovana činjenicom da tako veliki investitor kao što je BAT dolazi u BiH. No, ubrzo će se pokazati da razloga za slavlje nije bilo ni najmanje, piše BiznisInfo.ba.

Udio Vlade FBiH je plaćen 42,7 miliona KM. Austrijski CID, koji je trajno ostao vlasnik firme, kasnije je otkupio i ostale dionice od drugih dioničara.

BAT nikad nije preuzeo udio u FDS-u ali je postigao dogovor s CID-om o podjeli imovine. BAT je preuzeo duhanski dio poslovanja FDS-a. Sva ostala imovina ostala je CID-u.

Kasnije je osnovana nova firma, FDS d.o.o. na koju je prenesen duhanski dio biznisa, dok je stara firma FDS d.d. promijenila ime u Badeco Adria i zadržala je neduhanski dio biznisa.

FDS d.d. je, između ostalog, imao 73 posto udjela u Vakufskoj banci Sarajevo i 9,13 posto dionica u Privrednoj banci Sarajevo. Udjeli u ovim bankama su prodati.

Sama Fabrika duhana Sarajevo, kako je objavljeno u aprilu prošle godine, prestala je s radom nakon 140 godina, a stotinu pedeset radnika ostalo je bez posla. Proizvodnja duhanskih brendova je prebačena u inostranstvo. Time je ugašena decenijska tradicija proizvodnje duhana i cigareta u Sarajevu. Čini se da je jedini cilj preuzimanja zapravo bio da se uništi konkurencija kako bi se očistio prostor za dalji prodor brendova BAT-a na naše tržište.

S druge stane, firma Badeco Adria, u kojoj CID danas ima 95,4 posto dionica, je – nakon što je rasprodata imovina bivšeg FDS-a – kupila posrnulu firmu Aspek i sada vodi pekarski biznis pod brendom Fine Food. Imaju svoju proizvodnju i mrežu prodajnih mjesta za pekarske proizvode.

Šta stoji u izvještaju Komisije

Kako stoji u izvještaju Komisije, na osnovu obavljenog nadzora je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su određene fizičke i pravne osobe, u periodu od 2016. do 2023. godine, pripremali i realizirali aktivnosti tako što su koristili svoj položaj, propuštali poduzeti dužne radnje i ovlasti, poduzimali nezakonite aktivnosti, koristeći pritom privredni subjekt koji je pod njihovim preovlađujućim uticajem i kontrolom, a sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi i drugome, odnosno nanoseći štete privrednom subjektu FDS d.d. Sarajevo (Badeco Adria d.d. Sarajevo).

Imovinu i novčana sredstva pomenutog društva osumnjičena lica su kasnije koristila za pokrivanje obaveza povezanih pravnih i fizičkih osoba, zaključujući sporne pravne poslove velikih novčanih vrijednosti u kojima se društvo pojavljivalo kao garant tih pravnih poslova, a sve na osnovu spornih odluka upravljačkih struktura koje su bile na štetu društva a u korist povezanih osoba.

Navedenim aktivnostima je pored ostalog omogućeno da se sredstvima FDS d.d. Sarajevo steknu dionice društva kroz različite postupke.

S tim u vezi, Komisija je nadležnom tužilaštvu dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pravnih lica iz Austrije i BiH, te fizičkih lica inicijala A.W. iz Beča, Austrija, E.M. iz Sarajeva, M.P.S. iz Beča, Austrija i M.P. iz Beča, Austrija, zbog postojanja osnova sumnje u vršenje različitih krivičnih djela iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, među kojima su krivična djela iz člana 242. (Nesavjesno privredno poslovanje) u vezi sa članom 32., 36. i 258. Zakona o privrednim društvima, člana 252. KZFBiH, te krivično djelo iz člana 383. KZFBiH (Zloupotreba položaja i ovlaštenja) u vezi sa članom 32., 36. i 258. ZPD.