Kako je podijeljena Fabrika duhana Sarajevo

0

Fabrika duhana Sarajevo, koju su strani investitori (BAT i CID) kupili prije više od dvije godine, prošla je zanimljivu transformaciju. Iako duhanski biznis, prema svemu sudeći, nema veliku perspektivu, kompanija, ili njeni dijelovi, ipak će se dalje razvijati.

Novi vlasnici su, sada je to jasno, imali jasan plan šta uraditi s imovinom preduzeća.

Podsjetimo, austrijski CID Adriatic Investments GmbH (CID), u saradnji s British American Tobaccoom (BAT), kupio je u septembru 2016. godine 39,9 posto dionica Fabrike duhana Sarajevo (FDS) koje su pripadale Vladi Federacije. Udio Vlade FBiH je plaćen 42,7 miliona KM.

CID, koji je trajno ostao vlasnik, je postepeno povećavao svoj udio. No, desetak posto dionica i dalje je u rukama malih dioničara.

BAT nikad nije preuzeo dionice FDS-a ali je, kako je saopšteno u januaru 2017., postigao dogovor s CID-om o preuzimanju duhanskog dijela poslovanja FDS-a. BAT je tada najavio da će preuzeti sve duhanske brendove i maloprodajno poslovanje.

Maloprodajna mreža

BAT je, kako je i najavljeno, preuzeo maloprodajnu mrežu, odnosno lanac kioska Tobacco Press, i pripojio ga svojoj firmi iNovine. Zajedno s lancem trafika Lafka kojeg je preuzeo od Bulgartabaca, stvorio je najveću maloprodajnu mrežu u BiH. To je bio prvi dio koji je od dvojen od FDS-a i jedini koji je u potpunosti prešao u ruke BAT-a.

Odvajanje duhanskog biznisa

Nakon toga dolazi od odvajanja duhanskog od neduhanskog dijela poslovanja. To se dešava na način da se osniva nova firma FDS d.o.o. (za razliku od FDS d.d.). Ta firma se osniva početkom prošle godine da bi se bavila isključivo duhanskim biznisom.

No, njena budućnost je neizvjesna. Mediji su objavili da se proizvodnja nekih brendova seli iz BiH, pa se, naprimjer, Aura već proizvodi u Rumuniji. Osim toga, najavljeno je i gašenje nekih brendova jer je najavljeno da Aura postaje Lucky Strike.

Iz BAT-a nikad nisu krili da je proizvodnja sve manja i da duhanski biznis donosi gubitke, ali su za sve krivili crno tržište i akciznu politiku.

Badeco Adria

Preostali dio kompanije, čini se, ima najsvjetliju budućnost. Nakon što je od kompanije odvojen duhanski dio biznisa kroz firmu FDS d.o.o, ostatak kompanije, dakle FDS d.d. mijenja ime u Badeco Adria i pod tim nazivom počinje poslovati od početka decembra 2018.

Badeco je naslijedio vlasništvo u nekoliko banaka, fondova i kompanija.

Badeco je vlasnik 73,2 posto dionica Vakufske banke Sarajevo i 9,13 posto dionica Privredne banke Sarajevo.

Badeco je vlasnik i firme UPI Poslovni sistemi d.o.o. Sarajevo i Društva za upravljanje fondovima Šib-ar Invest d.o.o. Sarajevo.

Zanimljivo je da je Badeco, sa 24,7 posto dionica, drugi najveći dioničar ZIF-a Bonus. ZIF Bonus ima skoro četvrtinu vlasništva (23,28 posto) u najvećoj domaćoj kompaniji iz oblasti namjenske industrije – Igmanu iz Konjica.

Badeco je vlasnik i trgovačkog društva Univerzalpromet Tuzla.

Osim toga, Badeco je nedavno krenuo i s novim investicijama. Kako smo već pisali, FDS, sada Badeco, preuzeo je imovinu i poslovanje sarajevske pekarske industrije Aspek.Badeco je sada vlasnik firme Fine Food koja je vlasnik proizvodnih pogona i upravlja maloprodajnom mrežom Aspeka.

Ovom investicijom Badeco je pokazao da neće samo upravljati imovinom koja je nasljeđena od nekadašnje Fabrike duhana Sarajevo, već da će se kao holding nastaviti razvijati u raznim pravcima.

Na kraju, Badeco je i 100-postotni vlasnik FDS d.o.o., firme za koju smo rekli da je preuzela duhanski dio biznisa (BAT je vlasnik brendova, ali ne i imovine kompanije).

Inače, u firmi Badeco Adria sada CID Adriatic Investments GmbH ima 86,5 posto dionica, dok sam Badeco posjeduje još oko 3 posto vlastitih dionica.

Autor: BiznisInfo