Kako je Horch postao Audi

0

Godine 1899. August Horch je napisao prvo poglavlje u istoriji Audija kada je osnovao kompaniju za motorna vozila Horch & Cie. Deset godina kasnije osnovan je Audi Automobilwerke. U našoj kratkoj priči pročitajte kako je „Horch“ postao „Audi“.

AUDI AG ima uzbudljivu prošlost a tradicija proizvodnje automobila i motora seže još u 19. vijek. Sve je počelo sa Augustom Horchom, jednim od prvih njemačkih inženjera u automobilskoj industriji.

Kako navode njegove različite biografije koje se mogu naći na Internetu, ali i zvanična priča o nastanku kompanije koja se može naći na web stranici njemačkog automobilskog giganta, Horch je diplomirao na Tehničkoj akademiji u Mittweidi u Saksoniji.

Nakon toga radio je na konstrukciji motora a kasnije kao šef odjela za proizvodnju motornih vozila u u Mannheimu, kompaniji Carla Benza koji se zajedno sa Gottliebom Daimlerom smatra ocem benzinskih automobila.

Godine 1899. u Kelnu je osnovao svoj biznis – A.Horch & Cie u Kelnu. Preselio je u Saksoniju 1902. godine, prvo u Reichenbach, zatim 1904. u Zwickau, gdje je kompanija pretvorena u dioničko društvo.

Od Horcha do Audija

No, nakon razmimoilaženja u stavovima sa članovima Upravnog i Nadzornog odbora, August Horch je napustio kompaniju 1909. i odmah osnovao drugu automobilsku kompaniju u Zwickau. Dao joj je ime Horch Automobil-Werke GmbH.

No to ime nije mogao zadržati jer je ono već bilo u upotrebi a prema sudskoj presudi pravo na ime zadržali su Horchovi bivši partneri.

Ideja o  novom imenu došla je od sina jednog od Horchovih poslovnih partnera. Dječak koji je dobro poznavao latinski jezik čuo je raspravu o potrazi za novim imenom kompanije i predložio da upotrijebe glagol na latinskom jeziku i to u imperativu.

Slušaj!

“Zašto to ne biste rekli na latinskom? Ima isto značenje a ljepše zvuči”, predložio je dječak.

Tako je „Horch“ odnosno „hark“ što na njemačkom znači „slušaj“ postalo „Audi“ što na latinskom jeziku ima isto značenje.

U kasnijoj korespondenciji, August Horch je čak potpisivao svoja pisma riječima “Srdačan pozdrav – Audi – Horch”.

Audi Automobilwerke GmbH postao je dioničko društvo u decembru 1914. godine.

Ostalo je istorija

Proizvodnja automobila počela je u malom obimu, u skladu sa osnovnim principom Horcha o izgradnji samo “dobrih, jakih automobila”, ali samo nekoliko godina kasnije Audi se već razvio u jednu od najpoznatijih njemačkih automobilskih brendova.

Horch je Audi napustio 1920. godine a 1937. objavio je svoju autobiografiju Ich Baute autos (Ja sam pravio automobile).