Kako da započnete biznis bez (skoro imalo) novca

0

Htjeli biste da započnete biznis, imate ideju, energiju i volju da se bacite u rizik, ali… Nemate dovoljno novca. Neko bi se sada nasmijao i rekao – pa to je glavno! Ali stručnjaci kažu da manjak ličnog kapitala ne treba da vas spriječi da ispunite svoje snove.

Štaviše, sasvim je moguće da započnete i razvijate svoj biznis bez imalo ličnih finansijskih investicija – ako znate šta radite, piše sajt Entrepreneur.

Razmotrite sljedeće:

– Licence i dozvole. U zavisnosti od zemlje, grada i regiona trebaće vam posebna dokumentacija i registar za rad.

– Materijal. Da li kupujete sirovine? Da li vam trebaju računari i/ili drugi uređaji?

– Oprema. Da li vam je potrebna specijalizoana oprema ili softver?

– Poslovni prostor. Ovo je ogroman trošak, a ne možete ni da zanemarite stvari poput troškova interneta i komunalnih troškova.

-Zakonske takse. Da li se konsultujete sa advokatom tokom vašeg poslovno-razvojnog procesa?

Itd.

Sumirajući sve što je rečeno, postoje dva glavna puta da započnete biznis sa manje novca: Smanjujete svoje troškove, ili povećavajući mogući kapital iz drugih izvora. Kako piše sajt Inc imate tri opcije.

Opcija 1: Smanjite svoje potrebe

Poslovni model koji zahtjeva manje potreba nego što je gore navedeno. Na primjer ako planirate kompaniju ličnih trenera, možete na početku da budete jedini trener. Ako vam nije neophodan poslovni prostor, možete da radite od kuće ili iz kafića. Možete da nađete jeftinije izvore snabdjevanja…

Veoma je važno da na početku poslovanja sav ostvareni prihod uložite u razvijanje biznisa. Akumulirajte potrebne rezerve koje možete investirati u nove prostorije, opremu ili sredstva koja su vam potrebna da kvalitet poslovanja podignete na jedan mnogo profesionalniji nivo.

Opcija 2: Korak po korak

Druga opcija je da probate period „zagrijavanja“ za posao. Umjesto da krenete odmah u poslovni režim, počnite samo sa osnovama. Možete da pokrenete blog i jedan servis po jednostavnoj niši, smanjujte svoj obim, publiku i profit, kako biste dobili početnu prednost. Predstaviti i promovisati vaš proizvod ili usluge možete na razne načine. Iskoristite benefite koje pružaju društvene mreže. Povežite se sa relevantnim ljudima iz vaše industrije, potencijalnim klijentima i predstavite im svoj biznis na krajnje efektivan način, bez potrošene marke.

Ukoliko možete da počnete kao samozaposleni individualac, onda ćete izbjeći neke od najvećih inicijalnih troškova (i poreza takođe). Jednom kada počnete da ostvarujete prihod, možete da investirate u sebe, i izgradite posao koji ste zamislili, dio po dio, a ne sve odjednom.

Opcija 3: Outsource odnosno saradnja, povezivanje

Treća opcija jeste da „potražite pomoć sa strane“.

– Prijatelji i porodica. Oni su najpouzdaniji ljudi koji vam se mogu naći na početku. Veliki broj onih koji započinju biznis, započinju baš udruženi sa porodicom ili prijateljima.

– Investitori. Investitori su bogati individualci koji podržavaju poslovne ideje vrlo rano. Oni obično investiraju u zamjenu za dio vlasništva kompanije, što je „žrtva“ vrijedna razmatranja.

– Crowdfunding. Popularan je sa razlogom: sa dobrom idejom i dovoljno posla, možete da privučete sredstva za bilo šta. Crowdfunding (odnosno financiranje (putem) gomile) je (alternativni) način osiguranja kapitala koji se sastoji u javnom predstavljanju različitih vrsta projekata, najčešće u početnoj fazi razvoja, u koje građani ulažu novac, iz altruističnih pobuda ili sa ciljem ostvarenja profita ili sticanja neke druge koristi.

– Vladine donacije i krediti. Postoje razne vrste državne pomoći za započinjanje sopstvenog biznisa.

– Bankovne pozajmice.

Sa jednom ili više opcija, trebalo bi da ste u stanju da smanjite svoje finansijsko ulaganje. Možda će biti žrtvovanja kao što je započinjanje vrlo malog biznisa u kome ćete, za početak, biti zaposleni samo vi, ali ako vjerujete u svoju biznis ideju, ništa ne može da vas spriječi da je ostvarite. Kapital je velika prepreka koja treba da se pređe, ali moguće ju je prevazići.