Kako da preživite proljetne alergije

0

Dok se jedni raduju proljeću i toplijem vremenu, oni koji su alergični na polen nisu toliko radosni zbog ovog godišnjeg doba. Evo kako da pobijedite proljetne alergije!

Očistite mašinu za veš

Tamna, mračna unutrašnjost veš mašine savršena je za gljivice, da i ne pominjemo bakterije poput Ešerihije koli. “Deterdžent ne može da uništi ove bakterije, zato svojim pacijentima savjetujem da bubanj u mašini čiste dva puta mjesečno, najbolje izbjeljivačem”, kaže alergolog dr Nita Ogden.

Ona savjetuje da veš izvadite iz mašine odmah nakon pranja i da ostavite otvoren vrata mašine, kako bi se unutrašnjost osušila jer se u suprotnom unutra može pojaviti buđ, koja kod mnogih izaziva alergijske reakcije.

Često mijenjajte jastučnicu

Grinje su jedan od najčešćih alergena, a s obzirom na to da se hrane ljudskom kožom, nije čudno što ih ima u našim krevetima. Alergolozi savetuju da često menjate posteljinu, naročito jastučnice jer na njima ima ostataka kože koje privlače grinje.

Takođe, studije su pokazale da je najbolje koristiti jastučnice od mikrofibera jer ovaj materijal navodno sprječava da se unutar jastuka pojavi buđ.

Izbjegavajte jutarnje vježbe napolju

Ujutru se nalazi najveća količina polena u vazduhu, pa bi bilo dobro da fizičke aktivnosti odložite za popodne. Osim toga, kada napolju puše jak vjetar, bolje je da vježbate kod kuće jer vjetar povećava koncetraciju alergena u vazduhu.

Takođe, ako ste alergični na polen, stručnjaci savjetuju da se istuširate čim uđete u kuću i da operete odjeću koju ste nosili jer su se na njoj, kao i na vašoj koži, zadržale čestice polena.

Redovno čistite

Eksperti preporučuju da, ako imate alergijske reakcije, jednom mjesečno perete jastuke, zavjese. To je najbolji način da uklonite alergene i sprečite reakcije.

Pazite na biljke

Ako imate kućne biljke, trebalo bi da znate da je istraživanje pokazalo da je 78 odsto ljudi alergično barem na jednu biljku u kući, a najčešće je to – fikus.

Vještačko cvijeće nije jedino rešenje. Naime, pokazalo se da hibiskus proizvodi malo ili nimalo polena, pa ne bi trebalo da izazove alergijske reakcije.

Očistite ormar

“Ne biste vjerovali koliko se alergena nalazi u ormaru”, kaže dr Ogden. Ako u orman vratite majicu koju ste obukli na kratko, ali ste u njoj izašli napolje, čestice polena će se prenijeti i na ostalu odjeću u ormaru.

Osim toga, dr Ogden savjetuje da barem jednom godišnje izvadite svu odeću iz ormara i detaljno očistite.