Kako da kompanije metalske industrije u BiH dostignu svoj puni potencijal

0

Na osnovu zvaničnih finansijskih pokazatelja, metalska industrija u BiH bilježi značajan rast i pozitivan trend poslovanja. Izvoz metalske industrije BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,7 mlrd. KM i veći je za 45% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ova tradicionalno izvozna grana industrije godinama je jedan od ključnih nosioca razvoja bh. Industrije, a postpandemijski tržišni tokovi donose nove prilike.

Kakve su perspektive i potencijali BiH u ovoj oblasti i hoće li ova industrija tek doživjeti procvat govorit će se na webinaru pod nazivom “Rješenja  za trenutne izazove kompanija BH metalske industrije – Kako osigurati kontinuitet biznisa u vremenima krize?“, koju organizira kompanija Targer Engineering & Consulting i njemačka organizacija  GIZ – Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH.

Webinar će se održati putem online platforme u dva termina, četvrtak, 23.09.2021. od 13.00 do 15.00 i petak, 24.09.2021. od 10.00 do 12.00, a okupit će vlasnike i direktore renomiranih kompanija, međunarodne i domaće ekonomske stručnjake, kao i stručnjake u oblasti SCM-a i upravljanja proizvodnim procesima.

Tokom webinara bit će predstavljano vanjskotrgovinsko poslovanje ove industrije, stanje na tržištu EU i lanci snabdijevanja, potencijali i prilike kada je u pitanju postpandemijski trend vraćanja proizvodnje u Evropu, te druge teme i pitanja koje od važnosti za kompanije u metalskom sektoru. Samo neki od  govornika i panelista su:

Martin Gaber, Direktor za Zapadni Balkan, German Trade and Invest – GTAI

Faruk Hadžić, Makro-ekonomski analitičar, IUS Sarajevo

Ognjenka Lalović, Direktorica, Asocijacija Metalske i Elektroindustrije pri VTK BiH

Snježana Kopruner, Direktorica, GS-TMT Travnik

Hadis Bajrić, Profesor i konsultant, Mašinski Fakultet Sarajevo

Nermana Ajanović, Voditeljica odjela projekata, MojPosao.ba/Kolektiv

Tarik Kadrispahić, Direktor, Targer Engineering & Consulting

Ovaj webinar prvi je u nizu online događaja u organizaciji Targer E& C i GIZ-a, sa ciljem promocije i podrške ključnim granama bh. Industrije-metal, drvo i turizam. Konferencija je namijenjena menadžerima, direktorima, poduzetnicima i ekspertima svih kompanija iz metalske industrije Bosne i Hercegovine i regije SEE, kao i svim zainteresiranim učesnicima koji  sarađuju ili imaju dodirnih tačaka sa ovom granom industrije.

Prijave na online konferenciju putem linka ispod https://targer.ba/soi/prijava.php?id=91 

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije Covid-19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Vlada Savezne Republike Njemačke (0,7 milion eura). EU4BusinessRecovery zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.