Kakav je interes divovskog Exxonmobila u BiH

0

Američki naftni div i jedna od najvećih kompanija na svijetu – Exxonmobil, nedavno je zakupio nacionalnu  bh. domenu.

Korporacija je zakupila domenu exxonmobil.ba i to 8. novembra ove godine, piše BiznisInfo. Na internetskoj domeni još nije napravljena nikakva stranica, niti je ona preusmjerena na neki drugi sajt.

Zakupac domene je Exxon Mobil Corporation sa sjedištem u američkom gradu Irving u Teksasu. U ovom trenutku nije poznato kakve su namjere američkog diva u BiH i zbog čega je odlučio zakupiti ovu domenu.

Inače, zakup domene obavljen je kod Univerzitetskog tele-informatičkog centra – UTIC u Sarajevu.

Zanimljivo je da je domena registrirana samo nekoliko dana prije nego što je Federalna vlada donijela odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.                

Podsjetimo, resorni federalni ministar Nermin Džindić izjavio je 13. novembra da “u narednih 15 dana slijedi raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje, a nakon objave rok je šest mjeseci svim kompanijama da se prijave i ravnopravno učestvuju u javnom oglasu”.

Poslije tog perioda, stručna komisija, koju je imenovala Vlada FBiH, te oba doma Parlamenta FBiH vršit će analizu i odabir finalnog konsultanta – firme koja će raditi eksploataciju nafte i plina i istraživanja na području Federacije.

Ovo će biti područja istraživanja – Foto: BiznisInfo.ba

– Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u poslijeratnoj BiH. Omogućit će domaćim kompanijama da aktivno učestvuju u infrastrukturnim projektima, te će imati pozitivan efekat na privredu i industriju Federacije BiH – dodao je tada Džindić.

Prije toga su predstavnici Vlade FBiH u prostorijama British Museum u Londonu održali promociju dodjele koncesije za istraživanje i ekspolataciju nafte i plina na području FBiH.

Prema evidenciji, 22 registrovana predstavnika kompanija koje su iskazale interes za ovaj projekat prisustvala su promociji u Londonu.

Da li će Exxonmobil biti jedna od kompanija zainteresovih za domaću naftu ili plin, ili imaju neke druge namjere, ostaje da se vidi. Prije su interes pokazivali veliki svjetski igrači, poput Shella i francuskog Totala. 

BiznisInfo.ba