Kada vam život da ‘limun’, napravite ‘limunadu’

0

Umjesto što trošite vrijeme razmišljajući koliko su stvari loše, razmišljajte o tome koliko dobre mogu biti. Pozitivan stav je ključ uspjeha.

Ovi praktični alati će pomoći da razumijemo kako da održimo stavove pozitivnim šta god se dešavalo.

Ne smijemo dozvoliti našim stavovima da utiču na naše sveopšte stanje. Život će nam donositi razne situacije ali naš stav i emocije moraju ostati netaknuti, navodi Success.

  1. Uzmite malo vremena

Neželjene situacije dolaze niotkuda kada im se najmanje nadamo. Tada mi reagujemo tako da to najčešće usložava problem jer pokušavamo da reagujemo slabošću koja nam se javila umjesto snagom. Donosimo nepromišljene odluke i poprilično smo zatečeni situacijom. Kada se ovo sljedeći put bude dogodilo, odstupite i pogledajte problem sa distance. Ovo će vam omogućiti da se racionalno pozabavite problemom umjesto da delate emocijama. Takođe moći ćete da odaberete kako ćete se postaviti i da upravljate svojim emocijama i izrazom lica. Udahnite, uzmite šolju kafe i vladajte situacijom.

  1. Koncentrišite se na cilj

Problem sa neugodnim situacijama jeste odvraćanje pažnje sa bitnih stvari. Fokusiranje na životne ciljeve često će vam pomoći da u potpunosti izbjegnete problem ali ukoliko se on ipak desi, samo se trudite da gledate širu sliku.

Ukoliko vidite da tonete u apatiju zbog okolnosti u kojima ste se našli, sjedite i zapišite svoje ciljeve i mišljenje o tome kako to možete postići.

  1. Fokusirajte se na rješenje, ne na probleme

Neprijatne situacije ne sjede dokone već su željne pažnje. Često znamo da se učahurimo u njih. Ne pričajte o problemima već o rješenjima. Neka vaše misli ne budu obuzete negativnostima već se koncentrišite na pozitivne stvari. Sazovite porodicu ili poslovni tim da razgovarate o rješenjima, ne o veličini problema.

Motivišite druge i ne dozvolite ni za tren da se uhvatite u mrežu tuge koja će vas uviti veoma brzo i u potpunosti.

  1. Nađite pozitivan izvor energije

Briga je uvijek nešto što možete sami. Kada je riječ o ’suncu iznad oblaka’ ponekad je potrebna pomoć. Kada se osjećate loše trudite se da izbjegavate negativne ljude, i upravo da pronalazite pozitivne ljude koji će vas napuniti dobrom energijom i dati vam podstrek. Nađite vama bliske ljude ili one koji su se već susretali sa sličnom situacijom.

  1. Recite sebi da će sve biti u redu

Vi ste najveći izvor moći i energije. Razmišljajte o dobrim i lijepim stvarima iz života, koje vas mogu učiniti srećnim samom mišlju o njima. Niko vam ne može pomoći ukoliko ste sami u panici.

Budite sebi najveća podrška. Vaš stav će inspirisati druge, a i vas same na kraju dana.

  1. Upamtite da je sve prolazno

Problemi sa kojima se trenutno suočavate neće trajati zauvijek. Pomislite samo na to koliko ćete biti jaki kada se završi i ta etapa vašeg života i kako ćete sa ponosom i osmijehom gledati na sve to. Ne padajte u depresiju jer se svaka situacija da riješiti.