Kad na internetu potražite Konzum i Microsoft dobijete presmiješne rezultate! A evo zašto!

0

Kada na internet pretraživaču ukucate web adresu www.konzum.ba, umjesto stranice trgovačkog lanca dobijete fotografiju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na kojoj piše: Da volim PITE…bila bih PITAROVIĆ.

Iako većina ljudi pomisli da je riječ o hakerskom napadu istina je sasvim drugačija. Konzum, naime, uopće nije vlasnik spomenute domene, piše BiznisInfo.

Sarajlija Sadik Karić preduhitrio je hrvatski lanac i još 2007. godine kupio domenu, koju od tada usmjerava na razne smiješne fotografije i karikature.

konzum.ba

Konzum je stoga primoran koristiti alternativne domene u našoj zemlji www.konzumshop.ba i konzum.co.ba, a Karić očito uživa da zbija šale na račun hrvatskog giganta i da zbunjuje posjetioce.

Slična situacija desila se i američkom gigantu Microsoftu, koji već godinama posluje u našoj zemlji i ima firmu u BiH, ali nije vlasnik nacionalne domene www.microsoft.ba.

Domenu je još 2006. godine kupio Sarajlija Vedran Alajbegović koji je na taj način preduhitrio jednu od najvećih svjetskih kompanija. Microsoft je prinuđen koristiti alternativne domene.

Alajbegović se također odlučio našaliti na račun američkog giganta, pa je na domenu postavio smiješnu fotografiju na kojoj na bosanskom i engleskom jeziku piše: Otkud mi ovdje?

microsoft-54

Crtež postavljen na domenu www.microsoft.ba

Sličnu sudbinu doživjela je domaća kompanija Bingo. Vlasnik domene www.bingo.ba je Haris Fazlagić, pa domaći trgovački lanac mora koristiti domenu www.bingotuzla.ba.

Za svaku kompaniju veoma je važno da posjeduje takozvanu nacionalnu domenu (koja završava sa .ba) i sa tačnim nazivom firme. No, one nemaju nikakvu zakonsku prednost jer svako može kupiti bilo koju domenu, po jedinim uvjetom da ona nije već zauzeta.

(Autor: BiznisInfo)