Južna Koreja ulaže 1,8 milijardi dolara u razvoj autonomnih vozila na vodik

0

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izvijestio je u utorak da država planira investirati 1,8 milijardi dolara u razvoj i proizvodnju autonomnih vozila i ekološki čistih automobila pogonjenih vodikovim gorivnim ćelijama.

“U budućnosti više nećemo morati posuđivati ideje od drugih. Konačno imamo priliku postati lideri u svjetskoj automobilskoj industriji i trebali bismo je iskoristiti”, rekao je Moon Jae-in u utorak tokom posjete istraživačkom centru Hyundaija, a prenosi korejska agencija Yonhap.

Naglasio je da su južnokorejske kompanije već dokazale svoju konkurentnost u području razvoja autonomnih i ekološki čistih vozila. Za primjer je naveo ugovor o isporuci 1600 korejskih kamiona na vodik u Švicarsku.

Dodao je da će dostignuća južnokorejskih stručnjaka u proizvodnji baterija, mikročipova i na polju IT-a također pomoći Južnoj Koreji u dostizanju svjetskog liderstva u automobilskoj industriji budućnosti.

Vodikova gorivna ćelija ekološki je prihvatljiv izvor energije s gotovo neiscrpnim resursom. Električnu energiju stvara elektrokemijskom reakcijom, čiji su jedini nusproizvodi vodena para i toplina. Za razliku od motora s unutarnjim izgaranjem, sustavi gorivnih ćelija na vodik nemaju pokretne dijelove, a gubitak učinkovitosti tokom rada je minimalan. (Hina)