Jusko: Ekspanzija gradnje infrastrukture u drugoj polovini godine

0

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko istakao je u razgovoru sa direktorom Transportnog odjeljenja Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ Su Beret da se u drugoj polovini ove godine i početkom naredne očekuje ekspanzija izgradnje saobraćajne i druge infrastrukture u BiH.


„Zbog toga su od velike važnosti podrška i pomoć institucija kao što je EBRD“, naglasio je Jusko.

On je upoznao Beretovu sa izradom Okvirne strategije transporta BiH, uz napomenu da je sve rađeno u koordinaciji sa entitetskim ministarstvima i resornim odjeljenjem Vlade Brčko distrikta, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

Rezultat rada na strategiji je i činjenica da su na nedavnom Samitu u Parizu `spasena` kao aktivna četiri velika projekta sa kojima je BiH aplicirala prema EU, u vrijednosti od 130.000.000 evra“, rekao je Jusko.

On je ukazao na važnost ovog dokumenta koji će biti polazna osnova za svako buduće apliciranje sa infrastrukturnim projektima prema fondovima EU.

Beretova je obećala pomoć EBRD-a i spremnost da zajedno sa domaćim partnerima prati projekte iz Okvirne strategije transporta BiH i izradu i sprovođenje „soft mjera“. (Srna)