Johnson & Johnson suodgovoran za stvaranje ovisnika o lijekovima, kazna 572 mil dolara

0

Američki proizvođač lijekova i higijenskih potrepština Johnson & Johnson suodgovoran je za epidemiju konzumacije opioida u saveznoj državi Oklahomi, zaključio je sudac okružnog suda, izričući kompaniji novčanu kaznu od 572 miliona dolara.

“Opioidna kriza opustošila je saveznu državu Oklahomu i treba odmah poduzeti mjere kako bi se ublažile njene posljedice”, istakao je sudac okružnog suda u Clevelendu Thad Balkman uoči čitanja presuda.

Savezne i lokalne vlasti u SAD-u i predstavnici pojedinih indijanskih plemena podnijeli su oko 2.000 tužbi protiv proizvođača lijekova koje smatraju odgovornim za epidemiju konzumacije opioida.

U 2017. godini ukupno je 47.600 smrtnih slučajeva od prekomjerne konzumacije lijekova u SAD-u godini povezano s opioidima, najviše u istoriji, prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. U razdoblju od 1999. do 2017. brojka se penje na gotovo 400 hiljada.

Vlasti savezne države Oklahome tvrde da su kompanije i njihove podružnice potaknule epidemiju agresivnim i obmanjujućim marketinškim kampanjama, uveličavajući efikasnost lijekova u ublažavanju hronične boli i umanjujući opasnost ovisnosti.

U Oklahomi je od 2007. do 2017. godine umrlo 4.653 ljudi zbog prekomjerne potrošnje opioida, tvrdi državni tužitelj te savezne države Mike Hunter.

Iz Johnson & Johnsona najavljuju žalbu na presudu, tvrdeći da imaju dobre argumente za njeno pobijanje.

Oklahoma se u međuvremenu nagodila s izraelskom Tevom Pharmaceuticals i američkim Purdue Pharmom, koji su joj u sklopu nagodbe pristali platiti 85 miliona odnosno 270 miliona dolara, podsjeća agencija dpa a prenosi Hina.