“Johnnie Walker” stiže u boci od papira

0

Kompanija “Diageo” će od sljedeće godine lansirati boce bez plastike “Johnnie Walkera”. Ovo je najnoviji primjer velikog proizvođača pića koji pokušava preći na održivije oblike pakovanja.

Britanska firma saopštila je da će boca biti bazirana na papiru i “izrađena u cijelosti od održivog izvora drveta”.

Razvoj boce rezultat je saradnje između giganta pića i firme “Pilot Lite”, što je dovelo do razvoja zajedničkog poslovnog poduhvata pod nazivom “Pulpex Limited”.

“Diageo” je “Pulpex Limited” opisao kao “firmu za održivu tehnologiju pakovanja” i rekao da je njegova papirnata boca skalabilna i bez plastike.

– Boca je izrađena od trajno održivih izvora celuloze kako bi zadovoljila standarde sigurne za hranu i bit će u potpunosti reciklirana u standardnim tokovima otpada – kažu iz firme, čiji ostali brendovi uključuju “Guinness” i “Baileys”.

Osim proizvodnje boca za “Diageo”, “Pulpex” je osnovao „partnerski konzorcij“ proizvoda za široku potrošnju ili FMCG. Ovo uključuje “PepsiCo” i “Unilever”, koji su također spremni lansirati proizvode u bocama napravljenim od papira sljedeće godine.

U Velikoj Britaniji svijest o zagađenju plastikom povećana je posljednjih godina emisijama poput “Plave planete II”. U toj TV emisiji David Attenborough istaknuo je šokantan uticaj plastike na divlje životinje.

J. P.