Jenet Yellen trebala bi biti nova ministrica finansija SAD

0

Očekuje se da će novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden nominovati Jenet Yellen, bivšu šeficu Federalnih rezervi, na mjesto ministrice finansija i vratiti je na čelo Federalnih rezervi.

Biden bi ovim imenovanjem srušio rodnu barijeru koja u SAD postoji već 231 godinu, ali bi i na mesto šefa Federalnih rezervi postavio ekonomistu i tržišnog, a ne finansijskog eksperta, i to u trenutku privredne krize nezapamćene još od razdoblja Velike depresije, desetogodišnjeg ekonomskog sunovrata koji je devastirao Ameriku u periodu od 1929. do 1939. godine.

Novi šef trezora bi trebalo da se fokusira na progresivna rejšenja za 2 osnovna problema – sve veću ekonomsku nejednakost i klimatske promjene, izmiještajući u drugi plan prioritete Trampove administracije – smanjenje poreza i finansijsku regulativu, saznaje Reuters iz krugova demokrata povezanih sa Bidenovom predsjedničkom kampanjom, prenosi Tanjug.

Yellen će biti prva američka zvaničnica koja će istovremeno rukovoditi ministarstvom finansija, Federalnim rezervama i odborom ekonomskih savjetnika u Bijeloj kući.