Jelena Ristić, Mastercard: Elektronsko i bezgotovinsko plaćanje smanjuje prostor za sivu ekonomiju

0

Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard govorila je za naš portal o rezultatima ovogodišnjeg Masterindexa, tehnološkim inovacijama koje postaju sve važniji dio našeg svakodnevnog života, važnosti borbe protiv sive ekonomije… Razgovarali smo i o saradnji Mastercarda i Sarajevo Film Festivala koja traje već pet godina na zadovoljstvo ove kompanije, SFF-a, ali i brojnih građana i gostiju Sarajeva.

I ove godine je Mastercard radio istraživanje Masterindex, po koji put i koji su osnovni pokazatelji situacije na bh. tržištu?

Ovo istraživanje se sprovodi već treći put za redom, a rezultati govore da tehnološke inovacije u bankarskom sektoru iz dana u dan postaju dio svakodnevnice građana najrazvijenijih zemalja širom svijeta, a u tom pogledu ni Bosna i Hercegovina nije iznimka.

Jelena Ristić

Zanimljiv je i podatak da bi gotovo četvrtina (23%) ispitanika češće koristila platne kartice u svim trgovinama, kada bi one bile opremljene kartičnim terminalima, što ukazuje na nedovoljnu tehnološku pokrivenost bankovnim terminalima, te ukazuje na prostor za rast.

Također, podaci pokazuju da 73% ispitanika kaže da preferiraju beskontaktna plaćanja jer je to brži i jednostavniji način plaćanja, što je brojka koja nam daje nadu i dokazuje da su građani BiH spremni da najnovije tehnološke inovacije uđu u njihove svakodnevne živote.

Sve više građana BiH putuje u inostranstvo, šta nam Masterindex istraživanje govori o korištenju platnih kartica na putovanjima?

Rezultati studije su, slično kao i prošle godine, pokazali da se prilikom putovanja kartice uglavnom koriste za kupovinu od strane skoro polovine ispitanika, prati ih 36 odsto korisnika koji smještaj plaćaju karticama, zatim za plaćanje hrane i pića (33%) i 28 odsto njih koji kartice koriste prilikom kupovine suvenira i poklona.

Ono što je veoma važno jeste da više od polovine korisnika (61%) smatra da je plaćanje karticama u inostranstvu bezbjedno, a to je rezultat njihovih pozitivnih iskustava sa putovanja.

Prilikom odlaska u inostranstvo, ljudi prihvataju prednosti elektronskih plaćanja i usvajaju ih kao važan segment svog putovanja. Stoga, mi želimo da ljudima koji putuju, bilo radi odmora ili iz poslovnih razloga, pružimo najbolje iskustvo prije, tokom i nakon putovanja.

Mastercard je aktivan u borbi protiv sive ekonomije, te ste pokrovitelj i nagradne igre „10 računa izbroji i stan osvoji” u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i Udruženjem “Swot”. Koje rezultate očekujete od ovog projekta?

Ova nagradna igra imat će pozitivne rezultate u smislu skretanja pažnje javnosti na problem sive ekonomije, ali također će rezultirati edukacijom potrošača i trgovaca o pozitivnim učincima koje pružaju platne kartice, odnosno transparentne novčane transakcije. Nadamo se da će se trend rasta elektronskih i bezgotovinskih novčanih transakcija nastaviti u budućnosti, jer samo tako će ovo tržište u cjelini napredovati.

Trenutna situacija nije dobra jer prema podacima MMF-a, BiH je među evropskim zemljama sa ozbiljnim problemom sive ekonomije. Prosječna vrijednost sive ekonomije u BDP-u posljednjih 25 godina (period 1993.-2018. godina) procijenjena je na više od trećine BDP-a, odnosno čak 34,21%.

Ovih dana aktuelan je i Sarajevo Film Festival, a Mastercard i SFF ove godine slavili su  mali jubilej kada je međusobna saradnja u pitanju, sigurno je bilo i mnogo iznenađenja za korisnike Mastercard kartica?

Ove godine smo obilježili pet godina saradnje sa Sarajevo Film Festivalom, na što smo izuzetno ponosni. Sigurna da su naši korisnici iskoristili festivalske dane za uživanje u filmovima i ponovno otkrivanje Sarajeva, a Mastercard im je za vrijeme festivala spremio niz iznenađenja – karte za festivalske projekcije, mogućnost korištenja Mastercard brze kase u sklopu glavnog festivalskog Box office-a, a tu je bio i Priceless Lounge gdje su se posjetioci mogli opustiti uz DJ-a i odabrati neki do poklona.