Jeff Bezos obećao 2 milijarde dolara za zaštitu prirode

0

Osnivač Amazona Jeff Bezos obećao je da će dati 2 milijarde dolara za pomoć u obnovi prirode i transformaciji prehrambenih sistema.

Finansiranje, koje će doći iz fonda Bezos Earth Fund, dio je milijarderovog obećanja da će potrošiti 10 milijardi dolara na borbu protiv klimatskih promjena tokom ove decenije.

– Priroda je lijepa, ali je i krhka. Sjetio sam se ovoga u julu kada sam otišao u svemir s Blue Originom. Rečeno mi je da gledanje zemlje iz svemira mijenja perspektivu pogleda na svijet, ali nisam bio spreman na to koliko je to istina – rekao je Bezos delegatima na klimatskoj konferenciji COP26 u utorak.

Opisujući 2021. kao kritičnu godinu, Bezos je pozvao čovječanstvo da “stane zajedno u zaštiti našeg svijeta”.

– Svake godine šume i krajolici apsorbiraju 11 milijardi tona CO2 iz atmosfere. Kako uništavamo prirodu, preokrećemo ovaj proces. U previše dijelova svijeta priroda već prelazi s upijača ugljika na izvor ugljika. Ovo je velika opasnost za sve nas – naveo je.

U septembru, Bezos Earth Fund obećao je ove godine dati milijardu dolara bespovratnih sredstava s naglaskom na napore očuvanja prirode.

– Zajedno s tim, ove obećane 3 milijarde dolara potaknut će novi trostruki plan prirode za Bezos Earth Fund, istovremeno usmjeren na očuvanje, restauraciju i transformaciju hrane. Moramo sačuvati ono što još imamo, moramo vratiti ono što smo izgubili i moramo uzgajati ono što nam je potrebno da bismo živjeli bez degradacije planeta za buduće generacije – rekao je Bezos.

Bezos se usredotočio na Blue Origin, svoju firmu za istraživanje svemira, i inicijative kao što je Earth Fund otkako je u julu napustio mjesto izvršnog direktora Amazona.