Jedna kriptovaluta raste brže od bitcoina, postaje omiljena investitorima

0

Kriptovaluta ether u ponedjeljak je probila 3.000 dolara vrijednosti kako bi postigla novi rekord u rastu koji je nadmašio i veći bitcoin, jer se ulagači klade da će ether biti sve korisniji u budućem decentraliziranom finansijskom sistemu.

Ether, token koji se trguje na ethereum blockchainu, porastao je za 3 posto na berzi Bitstamp na 3.051,99 dolara do podne u Aziji. Do sada je porastao više od 300 posto u ovoj godini, lako nadmašujući rast popularnijeg bitcoina od 95 posto.

Dijelom je to sustizanje dobitka koji je bitcoin imao krajem 2020. godine, rekao je James Quinn, direktor Q9 Capital, hongkonškog menadžera kriptovaluta za privatno bogatstvo.

Također, to odražava poboljšanja ethereum blockchaina, rekao je, i sve veći pomak prema “DeFi”, odnosno decentraliziranom finansiranju, što se odnosi na transakcije izvan tradicionalnog bankarstva za koje je ethereum blockchain ključna platforma.

– Upočetku je rast stvarno vodio bitcoin, jer, kako je puno institucionalnih investitora ušlo u ovu oblast, to bi bila njihova prirodna prva luka – rekao je Quinn.

Međutim, kako je ova oblast sazrijevala u posljednjih šest mjeseci, puno DeFi-a je izgrađeno na ethereumu. Pokretanje etherskih fondova kojima se trguje na berzi u Kanadi i sve veća potražnja za etherskim novčanicima za transakciju nezamjenjivih tokena poput digitalne umjetnosti također su povećali cijenu.

Stopa križanja etera i bitcoina porasla je ove godine za više od 100 posto i u nedjelju dosegla 2,5-godišnji maksimum, ukazujući na stepen rotacije u drugu najveću kriptovalutu dok investitori diverzificiraju svoju izloženost.

– Sve veće količine DeFi-a nastavljaju povećavati cijene ethereuma kako investitori stiču povjerenje u kriptovalute i doživljavaju ethereum kao sigurno drugo mjesto – rekao je Jehan Chu, upravljački partner u hongkonškoj blockchain firmi rizičnog kapitala Kenetic Capital.

Ilustrirajući zamah za takve nove transakcije, Bloomberg je prošle sedmice izvijestio da Evropska investicijska banka planira izdati digitalnu obveznicu preko bloka ethereum, dok JP Morgan planira upravljani bitcoin fond.

Bitcoin, najveća kriptovaluta na svijetu s tržišnom kapitalizacijom od više od jednog biliona dolara (hiljada milijardi), prošle sedmice povratio granicu od 50.000 američkih dolara i u ponedjeljak se kretao oko 58.000 američkih dolara, što je rast oko tri posto, ali znatno ispod rekordne vrijednosti od 64.895,22 dolara.

Američki je dolar bio uglavnom stabilan.

J. Polimac