Jedini na Balkanu osposobljava mašinu koja štampa kuće

0

Sa revolucionarnim razvojem modernih tehnologija u 21. vijeku gradnja stambenih objekata od blokova ili postavljanje montažnih kuća postaće prošlost – štampanje kuća od betona postaju stvarnost u istočnoj Evropi.

Nikola Rakić, rođen u Švajcarskoj, svoje stečeno znanje na Fakultetu organizacionih nauka u Srbiji primijenio je na najbolji mogući način i to u Čačku u Srbiji, kreirajući mašinu koja može štampati betonske objekte za stanovanje na tri sprata za nevjerovatnih 15 sati.

– Trenutno sada radimo na razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na principima 3D štampača. Gabariti ove mašine su enormni, visine deset metara kao i širine takođe 10 metara i ne postoji ograničenost u dužini. Mašinasama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi poznate kompanije koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smjese od koje se gradi – rekao je za agenciju RINA Rakić, jedan od idejnih tvoraca prve mašine ovakvog tipa na Balkanu.

Sam objekat se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transportuje, a za montažu su neophodna od 2-4 čovjeka, i traje oko tri sata.

– Mi sada projektujemo tu posebnu mješalicu koja će praviti inovativnu smjesu koja je sama po sebi termoizolacionog karaktera. Mašina po našem proračunu za jedan sekund može da izlije od 20 do 40 centimetara zida, što bi značilo da za nekih 15 sati rada 3D štampača može biti gotov objekat od 100 kvadrata sa svim unutrašnjim zidovima, a mogućnost naše mašine doseže do gradnje stambenog objekta do tri sprata – kazao je Rakić.

Prve kuće 2021. u Čačku

Prve pilot kuće u Srbije biće izgrađene početkom trećeg kvartala 2021. godine u Čačku.

– Imamo podršku grada Čačka sa kojim smo potpisali ugovor u septembru mjesecu ove godine za izgradnju prvih stambenih objekata veličine oko 50 m2 za socijalno najugroženije građane. Cijena izgradnje ovakvih tipova koštaće 195 eura po kvadratu – dodaje Rakić.

Objekat za stanovanje može da se odštampa u bilo kom obliku, a jedina ograničenja su da objekat ne prkosi zakonima fizike.

Produkt privatne kompanije

Podršku ovom projektu pružili su profesori sa Mašinskog fakulteta koji rade na izradi softvera za projektovanje stambenih objekata, a jedna firma je zaduženu za samu automatizaciju mašine.

Možda Vas zanima i: Hrvatska firma gradi fabriku za cjepivo za COVID-19

– Kompletan proizvod je produkt privatne kompanije. Do sada ovakav tip mašine još nigdje nije proizveden u istočnoj Evropi, i sada radimo na dobijanju svih potrebih ISO sertifikata koji nam omogućavaju da se ovaj produkt može izvoziti i van granica naše zemlje, što će umnogome doprinijeti otvaranju novih radih mjesta – istakao je Nikola.

D.H.