Jedan od najvećih poreskih dužnika u BiH prodaje se za 88 miliona KM

0

Stečajni upravnik sarajevske građevinske kompanije Hidrogradnja objavio je novi javni oglas za prodaju privrednog subjekta u stečaju putem usmenog javnog nadmetanja.

Početna cijena i dalje je 88 miliona KM. Prodaja javnim nadmetanjem održaće se 17. aprila 2024. godine u 12 sati u sjedištu prodavca u Ulici Izeta Čomare bb, llidža.

U oglasu se navodi da se privredni subjekt prodaje u viđenom stanju bez prava naknadne reklamacije.

Jedan od navedenih uslova prodaje je i da kupac nastavi osnovnu djelatnost Hidrogradnje, i zadrži postojeći broj zaposlenih, prenosi eKapija.

Podsjećamo da je ovo treća javna prodaja u ovoj godini, prva je bila zakazana za 11. januar, a druga za 15. februar. Obje ovogodišnje prodaje su bile oglašene za isti iznos.

Na javnom nadmetanju u decembru 2022. godine pobijedila je jedna firma. No, potencijalni kupac nikada nije uplatio kupopordajnu cijenu, iako je rok za uplatu bio produžavan više puta.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, problem je, prema svemu sudeći, prevelika cijena. Osim toga, pred novog kupca su postavljeni i strogi uslovi.

Naime, uslov prodaje je nastavak poslovanja – osnovne djelatnosti Hidrogradnja d.d. Sarajevo, uz zadržavanje postojećeg broja zaposlenih.

Sve takse i poreze za prenos vlasništva privrednog subjekta plaća kupac, te pripremu dokumentacije i pravne radnje za prenos vlasništva.

BiznisInfo.ba podsjeća da je Hidrogradnja nekada bila najpoznatija građevinska kompanija u BiH, ali je nakon rata uništena lošim rukovođenjem i korupcijom tadašnjih kadrova te prekomjernim zapošljavanjem nepotrebnog osoblja u administraciji.

Kompanija je odavno ostala bez referenci i kvalitetnih kadrova i radnika i njen povratak na tržište bi bi veoma skup i zahtjevan. Drugim riječima, firma je odavno propala i iza nje su ostali samo ogromni dugovi.

Hidrogradnja je, naime, jedan od najvećih poreskih dužnika u državi. Samo Poreznoj upravi FBiH firma duguje čak 66 miliona KM, po čemu je 8. najveći dužnik u Federaciji.

Kompanija ima ukupnu imovinu procijenjenu na oko 30 miliona KM i akumulirani gubitak iz prethodnih godina od čak 146 miliona maraka (prema podacima zaključno s krajem 2022. godine). Ukupne obaveze iznose preko 85 miliona KM.