Jedan od najbogatijih vladara svijeta pliva u novcu, samo za svoj rođendan potrošio je 40 miliona dolara

0

Ženio se triput, a za svaki pir je spiskao desetke miliona dolara

Bogatstvo Bruneja, države na sjeverozapadnoj obali otoka Bornea, zasnovano je na nafti. Od davne 1967. godine, na čelu ove ustavne monarhije je Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah.

Sultan od Bruneja “težak” tridesetak milijardi dolara, apsolutni je vladar koji objedinjuje položaje šefa države, predsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova, piše Slobodna Bosna.

Premda je donio jedan od najrigidnijih zakona u svijetu, prema kojem se krađa kažnjava odsijecanjem ruke a konzumacija alkohola bičevanjem, prema samom sebi je, tvrde upućeni, puno manje strog.

Drugi najbogatiji monarh na svijetu, nakon tajlandskog vladara, poznat je po rastrošnosti. Njegov “skromni” dom, dvije milijarde dolara vrijedna palača Instana Nurul Iman, najveća je kraljevska rezidencija na svijetu.

Ima gotovo 2.000 soba, 257 kupaonica optočenih zlatnim i dijamantnim ukrasima, pet bazena i salu za bankete koja prima oko 5.000 gostiju. Čak i sultanovi poniji žive u staji s ugrađenim klima uređajem.

Ljubitelj “bijesnih” jurilica, u voznom parku ima više od 1.000 automobila, “Lamborghinija”, “Bentleya”, “Ferrarija”, “Aston Martina”, “Jaguara”, no vladar najradije sjeda za volan “Rolls Roycea Silver Spura”, zlatom optočene limuzine koja svojim blještavim kičem može zaslijepiti slučajnog prolaznika.

Flota sultanovih letjelica jednako je impresivna, a “Boeing 747” diči se gigantskim dnevnim boravkom s podom od mahagonija, spavaćom sobom s kristalnim lusterima i perzijskim ćilimima te kupaonicama s umivaonicima od zlata.

Na dijamante koje daruje bližnjima godišnje troši oko trideset miliona dolara, a kraljevska porodica toliko obožava nakit zlatare “Asprey” da je sultan odlučio kupiti cijelu kompaniju.

Ženio se triput, a za svaki pir je spiskao desetke miliona dolara. Samo za vjenčanje kćeri Rašide poslao je avion po Whitney Houston, a proslava sultanovog pedesetog rođendana trajala je 14 dana i koštala 40 miliona dolara.