Ko stoji iza radova u Dubrovniku

0

Počela je gradnja ceste na Babinom kuku za potrebe investitora koji planiraju gradnju luksuznih vila na tom atraktivnom gradskom području Dubrovnika.

Prošle godine su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća dali saglasnost za gradnju ove ceste na glavici Babinog kuka.

Dolaskom bagera još jednom je aktualizirana gradnja elitnih vila na glavici Babinog kuka i pitanje ko je Tihomir Brajković, biznismen iza čijeg imena stoji ova nova investicija.

Brajković, odnosno njegova dubrovačka firma “Šest luksuznih vila d.o.o.”, vlasnici su atraktivnog zemljišta smještenog u Ulici kardinala Stepinca koje ima preko 4.390 kvadrata.

Ko je Tihomir Brajković?

Riječ je o bosanskohercegovačkom biznismenu iz Kiseljaka, koji je svojevremeno uvršten na listu najbogatijih ljudi u BiH i cijeloj regiji. Iako je u ovih deset godina samo povećavao svoje nemalo bogatstvo, Brajković je ostao prilično tajanstven.

Primjerice, u cijeloj svojoj dugoj poslovnoj karijeri nikad nije dao intervju, njegovu fotografiju gotovo je nemoguće negdje naći. Prema dostupnim podacima, rođen je 1972. godine u selu Oglavku kod Brestovskog, na granici Fojnice i Kiseljaka.

Prvi veći poslovni uspjeh obitelji Brajković bio je u trgovini mesom, osnivajući firmu “Meso-Impex” koja im je donijela značajan prosperitet.

Paralelno s poslom u trgovini mesom, Brajkovići su u Kiseljaku izgradili impresivan poslovni centar, uključujući i popularnu diskoteku “Pacific”, koja je postala poznata širom Bosne i Hercegovine, pa čak i u Dalmaciji, kao omiljeno mjesto noćnog provoda.

Nakon uspjeha u trgovini i zabavnoj industriji, Brajkovići su se okrenuli građevinskom sektoru. Izgradili su prvu veću stambenu zgradu u Kiseljaku, prije nego što su se proširili na Sarajevo, gdje su izgradili tisuće stanova na različitim lokacijama.

Nakon uspjeha u glavnom gradu BiH, Brajković je krenuo prema Dubrovniku kako bi nastavio svoje poslovne aktivnosti, izvijestio je Dubrovački vjesnik.

Napomena:

Na ovaj tekst stigla je reakcija koju prenosimo u cijelosti:

– Obraćam Vam se u ime i po nalogu moje stranke, Tricikl d.o.o. Dubrovnik, zastupanog po direktoru Marcu Dusku Popovu, sa zahtjevom za objavu ispravka ispravak pogrešnih i netočnih informacija objavljenih dana 20. veljače 2024. godine na elektroničkoj publikaciji (web stranici) https://www.biznisinfo.ba/u smislu članka 40. i članka 41. Zakona o medijima Republike Hrvatske (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22).

Dana 20. veljače 2024. godine, na gore navedenoj stranici je objavljen članak naslova: „Jedan od najbogatijih bh. biznismena gradi šest luksuznih vila u Dubrovniku“ dok se u tekstu navodi:

„Počela je gradnja ceste na Babinom kuku za potrebe investitora koji planiraju gradnju luksuznih vila na tom atraktivnom gradskom području Dubrovnika. Prošle godine su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća dali saglasnost za gradnju ove ceste na glavici Babinog kuka. Dolaskom bagera još jednom je aktualizirana gradnja elitnih vila na glavici Babinog kuka i pitanje ko je Tihomir Brajković, biznismen iza čijeg imena stoji ova nova investicija.“

Objavljeni članak implicira da je investitori koji izvodi radove društvo Šest luksuznih vila d.o.o., odnosno gosp. Tihomir Brajković kao njezin osnivač i jedini član. Ove su informacije netočne i neistinite. Radovi koji su u veljači ove godine otpočeli na predjelu glavice Babina kuka su radovi na gradnji četiri građevine stambene, odnosno stambeno-poslovne namjene, investitora Tricikl d.o.o. Dubrovnik i Nikola Sršen.

Prilaz gradilištima za četiri građevine koje se grade je privremene naravi i riješen je preko nekretnina u privatnom vlasništvu, u potpunosti izvan obuhvata prometnice OS-3. U ovom trenutku, nikakvi radovi se ne izvode na gradnji prometnice ceste OS-3 (Babin Kuk), niti I. faze niti II. faze te prometnice, niti na parcelama koje su u obuhvatu te prometnice koje su bile predmetom izvlaštenja u korist Grada Dubrovnika.

Investitori Tricikl d.o.o. Dubrovnik i Nikola Sršen su u prosincu 2023. godine ishodili pravomoćne dozvole za gradnju četiri građevine stambene, odnosno stambeno-poslovne namjene na katastarskim česticama položenim neposredno ispod trase prometnice predviđene UPU-om Babin Kuk (OS-3) I. faza. Početkom veljače, investitori Tricikl d.o.o. i Nikola Sršen su uredno prijavili početak gradnje tih građevina nadležnom odjelu Grada Dubrovnika, istaknuli ploče sa potrebnim podacima na gradilištima u skladu sa svojim zakonskim obvezama, te otpočeli sa izvođenjem radova.

Društvo Tricikl d.o.o. Dubrovnik je ne samo investitor u gradnji građevina u predjelu Babin kuk, već i predstavnik svih zainteresiranih investitora i osiguratelja sredstava koji su sa Gradom Dubrovnikom zaključili ugovor o financiranju ceste OS-3 (I. faza) još u prosincu 2019. godine, temeljem zaključka Gradskog vijeća grada Dubrovnika Klasa: 363-03/18-01/05, Ur.broj: 2117/01-09-19-35, od dana 10. prosinca 2019. godine. Među tim investitorima NIJE niti društvo Šest luksuznih vila d.o.o. niti gosp. Tihomir Brajković.

Ovdje je važno razlučiti I. fazu i II. fazu gradnje te prometnice, jer se radi o odvojenim projektima koji obuhvaćaju različite nekretnine, a investitori koji financiraju I. fazu i u tom smislu imaju zaključen ugovor sa Gradom Dubrovnikom nisu na bilo koji način povezani sa investitorima zainteresiranima za financiranje II. faze.

Objavom ove pogrešne i neistinite informacije povrijeđena su prava i interesi društva Tricikl d.o.o. Dubrovnik, jer se izvođenje radova na parcelama u vlasništvu tog društva povezuje sa osobama i tvrtkama sa kojima to društvo nije u nikakvom ni poslovnom ni bilo kakvom drugom odnosu.

Također, objavom netočne i neistinite informacije da se radovi izvode na trasi ceste OS-3, nanosi se šteta odnosu koje to društvo ima prema ostalim investitorima i osigurateljima sredstava koje predstavlja, te odnosu koje to društvo ima prema Gradu kao suugovaratelju po Ugovoru o financiranju troškova izgradnje prometnice predviđene UPU-om Babin kuk (OS 3) I. faza, od dana 24. prosinca 2019. godine.

Temeljem čl. 41. st. 4. Zakona o medijima RH, u ime i po nalogu društva Tricikl d.o.o. Dubrovnik traži se od glavnog urednika obaviti ovaj ispravak i informaciju na koju se ispravak odnosi označiti i povezati linkom, te sukladno odredbi čl. 42. st. 3. navedenog Zakona onemogućiti davanje i objavu komentara ili odgovora na ispravak, te u bitnom ispravite naprijed navedene pogrešno i netočno objavljene informacije.