Jedan aerodrom u BiH sve bliže koncesiji, stigla je primamljiva ponuda

0

Francuski Vansi je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu

Ideja da Aerodromi Republike Srpske odnosno Aerodrom Banjaluka bude prepušten koncesionaru na upravljanje je sve izvjesnija. Nakon posjete francuske kompanije Vansi ranije ove godine iz Beograda je u Banjaluku stigao i prijedlog za poslovanje.

Potvrda za ovo stiže od ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkа Čubrilovićа koji je izjavio da je beogradski aerodrom poslao prijedlog za poslovanje Aerodroma u Banjaluci.

Čubrilović je u intervjuu za Glas Srpske pojasnio da je zaprimljen prijedlog beogradskog aerodroma Nikola Tesla kako bi trebalo “riješiti” stvari u Aerodromima Republike Srpske.

– Beogradski aerodrom je napravio jedan izuzetan model i u razgovoru sa njima uvidjeli smo da upravo oni mogu, sa svojim iskustvom i znanjem koje imaju, da pomognu u modeliranju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo – rekao je Čubrilović.

U junu su aerodrom u Mahovljanima i Banjaluku posjetili predstavnici kompanije Vansi (VINCI Airports), koja upravlja Aerodromom Nikola Tesla u Beogradu. Na čelu delegacije bio je direktor za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuel Menanto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potvrdio je tada da postoji ideja da se Aerodrom Banjaluka izda pod koncesiju u aranžmanu javno-privatnog partnerstva sa stranom kompanijom.

Iz Vansija su na medijska pitanja o tome da li planiraju da dostave ponudu za preuzimanje banjalučkog aerodroma rekali da za sada ne žele da komentarišu ovu temu.

Francuski Vansi je vodeći privatni aerodromski operater u svijetu, upravlja poslovanjem više od 50 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

U martu 2018. godini preuzeli su Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu odnosno postigli dogovor o koncesiji beogradskog aerodroma na 25 godina. Ugovor podrazumijeva finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma.