Je li Bugari morao napustiti BiH zbog sumnje da je “gulenovac”

0

Ni dvadesetak dana nakon što je hafiz Sulejman Bugari prestao biti imam sarajevske Bijele džamije na Vratniku i preselio u Pogoricu, gdje je postao savjetnik crnogorskog reis-ul-uleme Rifata ef. Fejzića, javnost i vjernici ne prestaju komentirati razloge iznenadnog odlaska omiljenog imama i učenjaka, piše Slobodna Bosna.

Kako je rečeno iz Medžlisa Islamske zajednice BiH, na hafiza Bugarija nije vršen nikakav pritisak, a njegov odlazak u Crnu Goru i za islamsku zajednicu, koliko i za njegove džematlije, predstavljao je iznenađenje.

Sam Sulejman Bugari u pismu kojim se obratio svojim džematlijama i brojnim poštovateljima ne navodi razloge svog odlaska iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Odlazak na službu u Crnu Goru naziva “hidžrom”. I u intervjuu za “Dnevni avaz” hafiz Bugari izbjegava odgovoriti o razlozima preseljenja – “hidžre”, govoreći da “nikada nije mogao ni pomisliti da će napustiti Bosnu i Hercegovinu”.

Poznato je da se djelovanje harizmatičnog hafiza Sulejmana Biugarija, po mnogo čemu nekonvencionalno i netipično za vjerske službenike, nije dopadalo nekim utjecajnim strukturama unutar Islamske zajednice.

Njegov ugled, da ne kažemo “popularnost” , tumačeni su kao “jeftini populizam”, a tako su ocjenjivana i njegova izuzetno posjećena i čitana predavanja i knjige.

Iako, niko ne želi govoriti o razlozima koji su doveli do odlaska hafiza Bugarija iz BiH u Crnu Goru, a iz tona njegovih riječi lako je zaključiti da taj odlazak nije bio dobrovoljan, počele su se pojavljivati mnoge teorije zavjere.

Prema jednoj od njih, a o kojoj govore i ozbiljni izvori iz Islamske zajednice, Sulejman Bugari

pripadao je mreži poštovalaca i simpatizera pokreta “Hizmet” i njegovog osnivača imama Fetullaha Gulena, optuženog za pokušaj državnog udara u Turskoj.

Prema ovim izvorima, političke i vjerske vlasti Bošnjaka u BiH upozorene su na to od turskih kolega i zamoljene, pogotovo s obzirom na njegov ugled i utjecaj, da hafiza Bugarija što hitnije, ali i opreznije, bez velike pompe, sklone iz BiH.

Što je, kako se tvrdi, i učinjeno.

(Izvor: Slobodna Bosna)