Javio se potencijalni investitor za Binas, uskoro razgovori

0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je danas u sjedištu privrednog društva Unis Ginex d.d. u Goraždu sastanak s predstavnicima svih kompanija namjenske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je razgovarano o stanju i poslovanju ovih preduzeća.

Sastanku su prisustvovali direktori i predsjednici nadzornih odbora svih privrednih društva iz oblasti namjenske industrije, koji su prezentirali stanje u svakoj od kompanija.

Također, današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici svih sindikalnih podružnica u okviru namjenske industrije predvođeni predsjednikom Sindikata metalaca Federacije BiH Bajrom Melezom. Sindikalni predstavnici su iznijeli svoje stavove i zahtjeve.

– Ovo je bio jedan od redovnih sastanaka sa predstavnicima preeduzeća iz namjenske industrije. Sastanak je protekao u pozitivnoj atmosferi i uz međusobno uvažavanje. Imamo poteškoće sa bugojanskim Binasom i sarajevskim Zrakom, gdje sindikat traži ostavku nadzornih odbora, baš kao i u Ginexu, mada su tamo već podnijeli ostavke – rekao je za Faktor ministar Džindić nakon sastanka, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Džindić je najavio da će na sjednici Vlade FBiH u četvrtak na dnevnom redu biti i prijedlog o određenoj finanijskoj pomoći Zraku.

– Želimo pomoći Zrak s određenim sredstvima. Njihov zahtjev o ostavci Nadzornog odbora Zraka mislim da ne bi donio bilo kakav pomak. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Što se tiče Binasa, imamo zainteresovanost jednog potencijalnog investitora. Uskoro ćemo imati razgovore s njim pa ćemo znati na čemu smo. Ako postignemo dogovor, to bi značilo mnogo za ovo preduzeće – istakao je Džindić.