Japanci u posjeti Livnu, zainteresovani za saradnju

0

Delegacija privrednika iz Japana boravila je u službenoj posjeti gradu Livnu a njihov domaćin bio je gradonačelnik Darko Čondrić sa saradnicima.

Delegaciju japanskih biznismena činili su predsjednik i vlasnik JIM grupacije Tokihiro Ikeda, vlasnik i direktor konsultatntske kompanije Kazunari Watanabe, predstavnica bankarskog sektora Sawako Ohashi, vlasnica ugostiteljskog lanca restorana Mami Sakamoto te ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan.

Održan je sastanak u zgradi Gradske uprave na kojem je Gradonačelnik prezentirao Livno i livanjski kraj, s prednostima i mogućnostima ulaganja i razvijanja saradnje. Gostima je prikazan promotivni film o ljepotama livanjskog kraja.

U izjavi za medije gradonačelnik Čondrić je kazao da je riječ o inicijalnom sastanku.

“Prezentirali smo poslovne mogućnosti na našem prostoru i ovaj sastanak predstavlja otvaranje Livna prema stranim investitorima, prateći pozitivne prakse drugih sredina, prije svega u Bosni Hercegovini i u Hrvatskoj. U razgovoru smo stavili naglasak i na turističku saradnju. Poznata je činjenica da veliki broj Japanaca dolazi primjerice u susjednu Hrvatsku a na godišnjem nivou svega nekoliko hiljada ih boravi u BiH. U Japanu Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kroz period rata. Danas želimo pokazati da je to davna prošlost i da otvaramo prostor za buduću saradnju“, kazao je Čondrić.

Tokihiro Ikeda kazao je kako mu je čast posjetiti Livno i Bosnu i Hercegovinu na 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine.

„Impresioniran sam bogatom poviješću i prirodom BiH, kao i toplom dobrodošlicom. Žao mi je što japanski državljani još nisu prepoznali tu bogatu povijest BiH. Vidjeli smo ovdje divnu prirodu, proizvode i mogućnosti saradnje i potrudit ćemo se sve to prezentirati japanskim turistima kako bi došli ovamo i iskusili ovo podneblje“, kazao je Ikeda.