Jaguar Land Rover obustavlja proizvodnju na dvije sedmice

0

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR) objavio je da će obustaviti proizvodnju u pogonu u Solihullu na dvije sedmice zbog slabe prodaje na međunarodnim tržištima.

Cilj obustave proizvodnje u pogonu u blizini Birminghama je “prilagoditi ponudu kako bi odražavala fluktuiranje potražnje na globalnom nivou”, navodi se u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Vlasnik je Jaguara Tata Group čije je sjedište u Indiji.

Svih devet hiljada radnika tvornice u Solihullu dobit će platu u razdoblju suspenzije koja neće uticati na postojeće narudžbe klijenata, dodaje se.

Iz sindikata Unite, koji predstavlja mnoge radnike Jaguara, navode da je odluka donesena zato što je “budućnost britanske automobilske industrije pogodila trostruka nevolja – neizvjesnost vezana za Brexit, pometnja u vladi vezano za dizelaše i mlaka podrška ministara električnim automobilima”.

“Vijest o zatvaranju duboko će uznemiriti radnike JRL-a i njihove kolege u lancu nabave”, istaknuo je Howard Beckett iz sindikata Unite.

Objava o obustavi proizvodnje nadovezala se na uvođenje trodnevne radne sedmice za dvije hiljade zaposlenih u drugoj Jaguarovoj tvornici i na martovsku objavu otpuštanja hiljadu radnika u regiji West Midlands.

Iz Jaguara su izvijestili da su u septembru prodali ukupno 57.114 automobila, 12,3 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Pritom je prodaja u Kini pala 46 posto “zbog kontinuirane neizvjesnosti na tržištu proizišle iz promjene uvoznih carina i trgovinskih napetosti koje su zakočile potražnju”.

“Kao kompanija, i dalje se suočavamo s izazovim uvjetima na pojedinim našim ključnim tržištima”, naglašava komercijalni direktor Felix Brautigam.

Hina