Jack Ma zvanično više nije najbogatiji Kinez

0

Biznismen koji se bavi proizvodnjom flaširane vode postao je najbogatiji Kinez nakon što su napadi vlasti umanjili bogatstvo Jacka Maa i drugih tajkuna

Biznismen Zhong Shanshan proglašen je najbogatijom osobom u Kini na godišnjoj rang-listi objavljenoj u srijedu, pošto je državna kampanja za obuzdavanje superbogataša uzela veliki zalogaj od bogatstva višegodišnjih lidera na ovoj listi poput suosnivača Alibabe Jacka Ma.

Zhong koji je trenutno u šezdesetim godinama povećao je bogatstvo nakon prošlogodišnjeg izlaska na berzu njegove kompanije za proizvodnju mineralne vode Nongfu Spring i uspjeha zasebne farmaceutske kompanije Wantai Biological Pharmacy Enterprise koja je iskoristila ogromnu potražnju za kompletima za testiranje na COVID-19, izvještava AFP.

On sada vrijedi 60,5 milijardi dolara, prema Hurun Rich Listi, što je porast od 7%.

Prošle godine na trećem mjestu, Zhong je dospio na prvo mjesto jer je nastojanje vlade Komunističke partije da preraspodijeli bogatstvo u ime jednakosti za milijarde smanjilo bogatstvo drugih tajkuna.

Ma, koji je prošle godine predvodio listu, pao je na peto mjesto jer mu se bogatstvo smanjilo za 36% na 39,6 milijardi dolara. Ma i njegova kompanija Alibaba su pali u nemilost Pekinga ubrzo nakon što je krajem prošle godine održao govor u kojem je kritikovao kineske finansijske regulatore.

To je dovelo do toga da su kineski zvaničnici onemogućili inicijalnu javnu ponudu od 37 milijardi dolara za Alibabinu finansijsku grupu Ant i pokrenuli seriju napada na kineske tehnološke kompanije, zbog navodne monopolističke prakse.

Pony Ma, šef gejming giganta i vlasnika WeChata kompanije Tencent, pao je za dva mjesta na četvrto jer su kineska ograničenja na video igrice smanjila njegovo bogatstvo za 19%. Drugo mjesto zauzeo je osnivač TikToka Zhang Yiming. Istraživački institut Hurun, koji sastavlja listu, saopštio je da po prvi put sektor nekretnina nema svog predstavnika u Top 10.

Najveći gubitnik u sektoru bio je Xu Jiayin, osnivač imovinskog giganta Evergrande Group koji je u velikim problemima. 

On je ispao s liste 100 najbogatijih nakon što je izgubio oko 70 posto svog bogatstva i ostao na 11,3 milijarde dolara.

D. Hadžić