Jack Dorsey odstupa sa mjesta izvršnog direktora Twittera

0

Očekuje se da će izvršni direktor Twittera Jack Dorsey odstupiti sa svoje dužnosti, kažu izvori za CNBC. Dionice Twittera porasle su za više od 5% nakon ove vijesti.

Dorsey trenutno obnaša funkciju izvršnog direktora Twittera i Squarea, njegove firme za digitalna plaćanja.

Nejasno je ko će naslijediti Dorseyja niti je poznato vrijeme potencijalne zvanične objave. Također je nepoznato zašto bi Dorsey napravio takav korak.

Ali ako odstupi, sljedeći izvršni direktor morat će ispuniti Twitterove agresivne interne ciljeve.

Firma je ranije ove godine izjavila da ima za cilj imati 315 miliona unovčivih dnevnih aktivnih korisnika do kraja 2023. i barem udvostručiti svoj godišnji prihod u toj godini.

Dorsey se prošle godine suočio s svrgavanjem kada je dioničar Twittera Elliott Management pokušao zamijeniti Jacka Dorseyja na mjestu izvršnog direktora.

Osnivač Elliott Managementa i milijarder ulagač Paul Singer pitao se bi li Dorsey trebao voditi obje javne firme, pozivajući ga da odstupi s mjesta izvršnog direktora jedne od njih.

Twitter nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Dorsey, koji je osnovao giganta društvenih medija, bio je izvršni direktor do 2008. prije nego što je izbačen s te uloge. Vratio se u Twitter kao šef 2015. nakon što je bivši izvršni direktor Dick Costolo odstupio.