Izvršena primopredaja graničnog prijelaza Bijača

0

Nakon završetka izgradnje treće i posljednje faze radova, danas je izvršena svečana primopredaja u potpunosti završenog graničnog prijelaza Bijača. Treću fazu radova, čime je granični prijelaz Bijača postao jedan od najmodernijih u regionu, finansirala je Evropska unija iz IPA fondova u iznosu od 5 miliona eura.

U ime Evropske unije primopredju završenog graničnog prijelaza Bijača izvršio je šef Kooperacija u Delegacije EU Melvin Asin, predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, i to predsjedavajućem Upravnog odbora UIO i ministru Finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi i direktoru UIO dr. Miri Džakuli.

Granični prijelaz Bijača jedan od dva tzv. BIP-a, odnosno prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom (pored Bijača, na sjeveru BiH to je granični prijelaz Gradiška).

Izgradnja graničnog prijelaza Bijača odvijala se u tri faze. Prvu fazu izvodile su Autoceste Federacije BiH. Drugu fazu izvodila je Uprava za indirektno oporezivanje i ta je faza finansirana iz Budžeta BiH sa 8 miliona KM. Po okončanju izgradnje druge faze, neposredno pred ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju, granični prijelaz Bijača bio je zvanično otvoren za normalno funkcionisanje prometa roba i putnika. Zadnju, treću fazu izgradnje prijelaza Bijača, finansirala je Evropska unija u iznosu od 5 miliona eura kroz IPA-u.

U potpunosti završen granični prijelaz Bijača predstavlja objekat koji je urađen po svim standardima Evropske unije i jedan je od najmodernijeh objekata ovog tipa u regionu. Ukupno postoji 18 traka (devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH).

U okviru prijelaza postoji centralna zgrada na dva nivoa za potrebe carinske službe UIO i Granične policije BiH u ukupnoj površini od 1.500 m2, te zgrada površine 60m2 za carinike i granične policajce nadležne za robni promet. Pored toga postoji i objekt za detaljni pregled vozila veličine 350 m2, objekt za smještaj inspekcija (tržna, fito i sanitarna inspekcija), veličine 350 m2, objekt za smještaj službenika Ureda za veterinastvo BiH veličine 250 m2. Uz prethodno pomenuto na novosagrađenom prijelazu nalaze se prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prijelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5.000 m2.

Od osnivanja UIO, Evropska unija je u izgradnju graničnih prijelaza u BiH ukupno investirala 35,5 miliona eura. Pored graničnog prijelaza Bijača, sredstvima EU izgrađeni su i prijelazi Rača, Izačić, Gradina, Orašje, Kamensko, Klobuk, Zupci, Šamac i Karakaj.