Izvoz Srbije na Kosovo težak čak 500 miliona eura

0

Podizanje carine za srbijanske proizvode na Kosovu na čak 100 posto, koju su jučer počeli primjenjivati prištinske vlasti, direktno pogađa 2.662 preduzeća iz Srbije koji godišnje na Kosovu prodaju robu ukupne vrijednosti 500 miliona eura.

Više od 2.500 preduzeća iz Srbije barem jednom sedmično iz svojih proizvodnih pogona robu vozi do prodavnica širom Kosova.

Novo oporezivanje prištinskih vlasti od 100 posto dupliraće cijenu njihovih proizvoda.

U praksi, to će dovesti do sljedećeg scenarija. Kutija keksa koju su srbijanski proizvođači na Kosovu prodavali po 200 dinara sa najnovijim nametom od 100 posto koštat će 400 dinara, piše Blic.

U istoj situaciji, pakovanje praška za veš je poskupjelo sa 1.200 dinara na 2.400, a cijena bojlera koji je jedan od najprodavanijih srbijanskih proizvoda na tržištu Kosova je skočila sa 15.000 dinara na čak 30.000 dinara.

To sve bi u kratkom roku moglo navesti kupce da potraže jeftiniju alternativu i da ne kupuju srpsku robu, a dugoročno bi moglo da znači i potpuno istiskivanje srbijanskih proizvođača.

S druge strane, Srbija ne može da uzvrati na isti način jer zbog zanemarljivog izvoza sa Kosova u Srbiju od svega dvadesetak miliona eura godišnje, kontramjera ne bi imala posebnog smisla.

Privrednici iz Srbije na Kosovu najviše prodaju benzin, ulja za automobile, vodu i šećer, a Srbija, osim prehrambenim proizvodima i naftnim derivatima, Kosovo snabdijeva strujom, hemijskim materijalom, crijepom, ciglama.

Jedan od značajnih izvoznika na Kosovo je poznati proizvođač posuđa, kompanija “Metalac” iz Gornjeg Milanovca, koje na Kosovu proda posuđa za oko 500.000 eura, a isto toliko prihoduje od prodaje sudopera i bojlera.

Bambi i Imlek prate razvoj situacije

Proizvođač keksa Bambi i mljekarska industrija Imlek također su među najvećih izvoznicima iz Srbije.