Izvoz eteričnih ulja povećan za 2,5 miliona KM

0

Već nakon prve velike berbe smilja u Hercegovini primjetne su značajne promjene u izvozu eteričnog ulja iz BiH, piše Večernji list.

Prema podacima iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. januara do 31. srpnja 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 miliona maraka. Poređenja radi, izvoz tog proizvoda je u istom periodu prošle godine iznosio 1,41 milion maraka, izvještava Večernji list BiH.

– Još uvijek je teško doći do preciznih podataka za ove proizvode. Uspjeli smo identificirati dvije tarifne oznake gdje se nalaze razna ulja od smilja i ljekovitih trava – rekli su iz UNO-a BiH.

Sasvim je jasno kako je do velikog povećanja došlo zbog izvoza eteričnog ulja od smilja, a očekuje se kako će u budućnosti navedeni iznosi biti znatno veći.

– Trenutno traje “utrka” za svakim kupcem u Europi, Aziji, Americi… Sigurno je kako će neki trgovinski kanali biti otvoreni i kako će izvoz ulja od smilja biti veći nego što je sada – govore hercegovački plantažeri koji se posljednje dvije godine bave ovim poslom.