Izvještaj EBRD-a: Ekonomski učinak BiH premašio očekivanja u drugom kvartalu

0

Ekonomski učinak BiH premašio je očekivanja u drugom tromjesečju 2021. godine, navodi se u izvještaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U izvještaju o zemljama zapadnog Balkana, koji je danas objavljen, navodi se da je ekonomski učinak u BiH proizvod oporavka spoljnih tržišta i snažnog rasta domaće privatne potrošnje, koji su podržani baznim efektima.

Prema podacima iz izvještaja, izvoz robe i usluga iz BiH porastao je za više od 50 odsto na godišnjem nivou, zahvaljujući snažnom oporavku EU, glavnom tržištu za izvoz iz BiH.

Banka navodi da kratkoročni indikatori trgovine na malo i industrije ukazuju na nastavak proširenja industrijske proizvodnje i usluga u trećem kvartalu i očekuje se da se ekonomija do kraja 2021. godine proširi za 4,5 odsto i za tri odsto u 2022. godini.

U izvještaju se ističe da je Banka podigla prognozu rasta za područje zapadnog Balkana na 6,4 odsto za 2021. godinu.

– Industrijska proizvodnja i povećanje izvoza u EU podržavaju rast u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, dok Crna Gora, Albanija i Kosovo imaju korist od snažnog oporavka ugostiteljstva tokom ljeta – navedeno je u tekstu.

U tekstu je naglašeno da oporavku pomažu i proširenje domaće potrošnje, rastuće doznake, povećanje nominalnih plata i rast kredita u većini privreda regiona.

Potrošačke cijene na zapadnom Balkanu postepeno rastu od početka 2021. godine, i to najviše kada se radi o hrani i energiji.

U izvještaju je naglašen početak oporavka u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, a posebno izdvajaju snažan ekonomski rast i oporavak u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, dok Albanija bilježi pozitivan rast u tri uzastopna kvartala.

Srna