Most iznad Počitelja će oživjeti Hercegovinu, ali mještane muči turizam

0

Bio taj most iznad ili ispod Počitelja, za nas je i dalje najbitnije privući nešto više turista ili bar zadržati ove što dolaze i obilaze povijesnu jezgru, piše Večernji list BiH. Već nekoliko godina osjeća se manji broj turista koji izravno dolaze u Počitelj pa su to i dalje oni koji obilaze Mostar i Međugorje te po dolasku ili povratku svrate u Počitelj.

No, kada se izgradi most na koridoru Vc, onda se s razlogom možemo bojati da nas zaobiđu i takvi posjeti turista, žali se jedan od uličnih prodavača sušenog voća. Ovih je dana obznanjeno kako je Vlada FBiH dala JP Autoceste FBIH suglasnost za korištenje 32 nekretnine označene kao javno dobro, a što je nužno radi ulaska u posjed i izvođenja zahvata na tim nekretninama u cilju izgradnje mosta “Počitelj” na dionici autoceste Zvirovići (Međugorje) – Počitelj na koridoru Vc.

To će značiti i početak pripremnih radnji na izgradnji kilometar dugog mosta sjeverno od Počitelja, a koji će u biti do sada izgrađenu dionicu na desnoj obali (Zvirovići) prebaciti na lijevu obalu Neretve iznad Počitelja i dalje povesti prema Mostaru. Na početku projektiranja dionice spomenute autoceste, koja prolazi kroz čapljinsku općinu, bilo je predviđeno da se spomenuti most gradi južno, tj. ispod Počitelja i tako se poveže s izgrađenom dionicom u Zvirovićima.

No, to se pitanje ispolitiziralo pa je pokrenuta peticija mještana Počitelja koji su bili protiv toga da se most gradi ispod ovog naselja, a sve su pravdali time da će most ugroziti povijesnu jezgru starog grada Počitelja. Stoga se pristupilo planiranju i odabrala se sjevernija opcija izgradnje mosta koja bi mogla presuditi Počitelju kao turističkom mjestu.

Izgradnjom mosta iznad Počitelja svi će strani turisti, većinom autocestom, stizati iz smjera Hrvatske i preko Zvirovića i mosta izravno dolaziti do Mostara i Međugorja. I nakon toga, i na povratku bi se, primjerice, iz Mostara odmah uključivali na autocestu i opet preko mosta iznad Počitelja vraćali se u smjeru Hrvatske i drugih zemalja EU-a, iz kojih inače i dolazi najveći broj turista u Hercegovinu.

To u konačnici znači da bi izgradnjom mosta iznad Počitelja i ovo malo stranih turista moglo zaobići Počitelj jer bi im on ostajao kao neko “slijepo crijevo” i ne bi se imali razloga isključivati s brze autoceste na koridoru Vc.

Most koji se planira graditi oživjet će cijelu Hercegovinu, ali ujedno zabrinjava turističke djelatnike u Počitelju koji, ipak, izražavaju nadu da će ostati “turistička oaza”.